Olt. Octogenarul Ion Anuța -o nouă lansare de carte cu poezii
Miercuri 22 mai 2024
Vârsta nu are limite în ceea ce privește pe ing. Ion Anuța, poet dar și om de afaceri, ajuns la vârsta de 87 ani, demonstrează că acest fapt nu l-a împiedicat să își lanseze un nou volum de poezie, numit sugestiv ,,Interminabila călătorie”.
Evenimentul, organizat de Filiala UZPR-Olt „Pan M. Vizirescu” & filiala LSR-Olt „Damian Stănoiu”, a avut loc miercuri, 22 mai 2024, în Sala „Paul Tudor” din incinta Primăriei orașului Balș.
Ion Anuța este membru fondator al UZPR Olt „Popas jurnalistic și literar-artistic”, dar și membru în filiala LSR Olt „Damian Stănoiu”.
Acest eveniment l-a avut ca moderator pe prof. Paulian Buicescu, susținut de criticul literar Margareta Chirițoiu, Viorel Pintea, directorul CJCA Olt dar și al UZPR-Olt „Pan M. Vizirescu”, Manuela Vlad, directorul Bibliotecii Orășenești din Balș, prof. Eugenia-Ionela Mateșică, președinte al LSR-Olt „Damian Stănoiu”, jurnalistul și poetul Dumitru Sârghie, care au vorbit despre poetul Ion Anuța și operele sale.
În deschiderea evenimentului, poetul Ion Anuța a ținut să povestească celor prezenți, câte ceva din viața lui din satul natal, Baldovinești, despre copilăria pe când era elev și mergea la școala din Balș, desculț, pe jos…
(...) Mai multe amănunte n revista regională Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului, de luni 3 iunie 2024.
Pentru VGtv Regional a consemnat Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu Sebeș, op. imag. editare și montaj TV, ing. Grigore Sebeș, www.vgtvregional.info
----------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Premieră teatrală la Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina
Miercuri 29 noiembrie, pe scena Centrului Cultural ,,Eugen Ionescu” din Slatina a avut loc premiera teatrală ,,PoveŞtiri NeÎntâmplate", o piesa de teatru remarcabilă, jucată cu ,, haz de necaz" la adresa societății româneşti, alterate, de către membrii Asociației Culturale ,, Olt Artis”.
Autorul piesei, Nicolaie Tony Dincă, care este și regizor dar și actor, a dat viață personajelor prin trupa de actori amatori pe care o coordonează, precum Aurelia Dincă, Ionela Mateșică, Milică Marian Costea, Paul Bălășcanu, Corina Dașoveanu, Costy Mitrică, Sorin Militaru, Florina Preduț, Cristi Călătoru, Remus Iordache, Valeru Ciurea, Maria Kaboub, Andreea Văduva, Yousra Kaboub și Larisa Zorlescu.
Piesa începe cu o discuție amuzantă dintre un bunic (Milică Marian Costea) și nepoata sa de 12 ani (Yousra Kaboub) din Craiova, aflați la plajă la Mamaia, pe malul Mării Negre. Ca orice copil, insistă asupra unor explicații, însă bunicul exemplifică răspunsurile într-un fel anume, lăsând publicul să tragă concluziile, bineînțeles ca orice român, mai ales oltean cu hohote de râs.
Ce urmează și cine sunt personajele și conjuncturile politice care au inspirat scriitorul și regizorul Nicolaie Tony Dincă și ce concluzii trebuie trase, vă invit să urmăriți spectacolul care va fi reprogramat și anunțat din timp.
(...)
Mai multe amănunte în revista Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului de luni 4 decembrie 2023.
Pentru VGtv Regional a consemnat Georgiana Sebeș, op. imag., editare și montaj tv ing. Grigore Sebeș, www.vgtvregional.ro
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. ,,Natură moartă cu proști vii”- Lansare de carte a lui Nicolaie Tony Dincă
Vineri 29 septembrie 2023
Nicolaie Tony Dincă, cunoscutul scriitor, actor și regizor oltean a lansat astăzi, 29 septembrie, în foaierul Centrului Cultural ,, Eugen Ionescu” din Slatina, un volum de proză scurtă umoristică, numită sugestiv ,, Natură moartă cu proști vii”.
Evenimentul s-a desfășurat sub auspiciile Festivalului de umor ,,Oltenii și restul lumii” care, anul acesta a ajuns la cea de-a XXVII-a ediție.
Amfitrionul acestei lansări de carte a fost Valeru Ciurea, care a vorbit despre stilul specific al lui Nicolaie Dincă de a prezenta întâmplări hazlii din lumea satului în care a trăit.
Tot cu acest prilej, poetul severinean Dan Șalapa, prezent la acest eveniment a ținut să remarce faptul că oamenii satelor au fost și vor rămâne aceleași personaje care, cu umor au știut să scoată în evidență și să îndrepte moravurile. ,, Umorul care merge către publicul larg este denaturat, astăzi (...)”.
Mai multe amănunte în revista Semnalul ORAS de luni, 2 octombrie 2023.
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgiana Sebeș, www.vgtvregional.ro
--------------------
Olt. Lansare de carte a Margaretei și Ion Saimac- ,,Album cu amintiri de familie”
Miercuri 12 iulie 2023
Margareta și Ion Saimac, doi veterani de vârstă ai culturii slătinene au fost protagoniștii lansării unei cărți de suflet denumită sugestiv ,, Album cu amintiri de familie”, o carte autobiografică, ce prezintă viața unei familii de intelectuali care a trecut prin multe încercări.
În această carte ne putem descoperi fiecare o parte din viața noastră. Soții Saimac - ingineri de profesie, au relatat cu multă profunzime literară momentele plăcute, sau mai puțin plăcute prin care au trecut de-a lungul zecilor de ani, cu bune și cu rele, dar mai ales cu dragostea și respectul reciproc care i-a ținut aproape unul de celălalt.
La acest eveniment cultural moderat de profesorul Paulian Buicescu au vorbit despre cartea soților Saimac, pe lângă fiica și nepoata autorilor, Viorel Pintea, președintele UZPR ,, Pan Vizirescu” Filiala Olt, poeta Georgeta Giurea, președinta ALS, Filiala Olt, poetul Ion Anuța, scriitorii Corneliu Colpacci, Gheorghe Stan, Maricela Buicescu, etc.
Evenimentul care a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, a fost presărat cu câteva melodii interpretate de Viorel Ștefănescu, acompaniindu-se de fluier și chitară.
( Mai multe amănunte în revista Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului de luni 17 iulie a.c.)
Pentru VGtv Regional a consemnat Georgiana Leulescu, op. imag ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgiana Sebeș
------------------------------------------------------------------------------
Olt. UZPR Olt a marcat la Slatina Ziua Jurnalistului și pe cea a Drapelului Național
Miercuri 28 iunie 2023
În 2015, data de 28 Iunie a fost declarată, pentru Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Ziua Ziaristului Român.
Astfel că, membrii UZPR ,, Pan Vizirescu”, Filiala Olt au organizat o întâlnire la Centrul Cultural ,, Eugen Ionescu” din Slatina, prin care și-au dorit să evidențieze rolul jurnalistului român în societatea civilă.
De asemenea, aceștia au marcat și Ziua Drapelului Național, sărbătorită cu o zi înainte. Reamintim că, încă de la început, din 2014, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a demarat acțiunea unui proiect de lege care să consacre această dată (28 iunie) ca zi reprezentativă a întregii bresle jurnalistice din țară și din toate locurile de pe pământ unde există ziariști români.
Despre această zi importantă, a Jurnalistului Român au vorbit Maricela Buicescu, Viorel Pintea, președintele Filialei, dr. Aurel Furtună, poetul și regizor Nicolaie Dincă, poetul Paulian Buicescu, scriitoarea Margareta Saimac, tipografii George Tulea și Rodica Matei.(...)
Numele lui Mihai Eminescu şi data de 28 iunie 1883 au, cel puțin pentru UZPR, semnificaţia unui clopot tras în dungă în momentele de restrişte şi pericol naţional. Viorel Pintea ținut să puncteze faptul că modelul jurnalistic a lui Eminescu este un recurs la moralitatea şi valorile creative ale jurnalisticii în esenţa ei.
De asemenea, Nicolaie Dincă a adăugat că mulți din jurnaliștii de azi, nu mai țin cont de obiectivitate și exploatează un subiect în folosul propriu și nu al adevărului și deontologiei profesionale. (...)
Sursă text Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului.
Pentru VGtv Regional a consemnat Georgiana Sebeș, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgiana Leulescu.
---------------------------------------------------------------------------------
Olt. Lansare carte de poezie la Slatina a octagenarului poet slătinean, Ion Anuța
Marți 23 mai 2023
Ion Anuța, unul dintre colaboratorii revistei noastre Semnalul Oltului, Râmnicvului și Argeșului, a lansat la Biblioteca Județeană ,, Ion Minulescu” din Slatina, o nouă carte de poezie, la care au participat, printre alții Viorel Pintea, președintele UZPR ,, Pan Vizirescu” Filiala Olt, poetul Corneliu Colpacci, oameni de cultură slătineni, jurnaliști și scriitori.
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș, VGtv Regional
-----------------------------------------------------
Olt. Triplă lansare de carte a scriitoarei Elena Tănase la Vădăstrița și Corabia
Miercuri 5 aprilie 2023
Cunoscuta scriitoare olteană, Elena Tănase a lansat, luni 3 aprilie, a.c., chiar în ziua când a împlinit 73 de ani, trei cărți cu titluri specifice stilului său de viață: „PE CĂRĂRILE SUFLETULUI”, „MEREU CAUT CLIPA DE IUBIRE”, apărute la Editura Fast Editing şi „DOUĂ INIMI UN SINGUR SENTIMENT”, la Editura Liric Graph.
Evenimentul, purtând titlul „ELENA TĂNASE – LA EA ACASĂ!” s-a desfășurat în cadrul Festivalului Internațional de Poezie „Zilele Nichita Stănescu”, ediția a XVII -a, fiind organizat de poetul George Călin, ambasadorul Cultural al Comisiei ONU de la Geneva.
Acest eveniment cultural, s-a desfășurat în două locații diferite. Prima lansare de carte a avut loc la Căminul Cultural din comuna Vădăstrița-Olt, comuna natală a scriitoarei, iar a doua zi, 4 aprilie, Elena Tănase și-a lansat cele trei cărți și la Casă de Cultură din orașul Corabia, unde locuiește.
Printre cei care i-au fost alături putem enumera pe Liliana Ghiță Boian -scriitor și redactor fondator al ziarului ,,Curierul Drăgăneștiului", col. (r) Pandele Jianu- scriitor și cantautor, scriitoare Maria Niculescu, criptologul col. (r) Gheorghe Matei, preot și scriitor Laurențiu Turcu, scriitorii Daniela și Virgil Muși, scriitoare Aura Ungureanu, scriitoare Valeria Lelia Stupcanu, precum și alți prieteni și rude ale Elenei Tănase.
Mai multe amănunte în revista Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului de luni, 10 aprilie, 2023.
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș, VGtv Regional
----------------------------------------------------------------------------------
Olt. George Smarandache, un manager care aduce plus valoare Muzeului Județean Olt
Sâmbătă 11 martie 2023
Aflat la conducerea Muzeului Județean Olt de numai doi ani, George Smarandache a reușit în scurt timp să recupereze o Brățară Dacică, un tezaur foarte important pentru județul nostru, de la Muzeul Național de Istorie, dar a adus în custodia muzeală mai multe tezaure numismatice, găsite de către cercetători amatori, pasionați de istorie.
Cu ajutorul unor detectoriști, în 2021 arheologii Muzeului Județean Olt au realizat o cercetare arheologică preventivă la Reșca (anticul Romula), în colaborare cu Muzeul din Caracal, prilej cu care au fost descoperite foarte multe materiale din epoca romană (sec. II-III) și din Evul Mediu (sec. XIV-XV), fiind cercetate 70 de complexe arheologice într-o suprafață de 103 mp. Dealtfel, cercetările arheologice, descoperirea unor monede vechi, recuperarea unor obiecte de patrimoniu local, sau diverse activități extrașcolare cu elevii slătineni, și nu numai continua și se dezvoltă în continuare.
Astfel că, tot personalul muzeal este implicat în tot felul de activități menite să vină în întâmpinarea iubitorilor de artă și istorie, că sunt ei copii, adulți sau simpli turiști.(...)
Mai multe amănunte în revista Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului de luni, 13 martie 2023.
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș, VGtv Regional
----------------------------------------------------------------------------
Olt. Expoziție la Muzeul Județean cu obiecte de la Muzeul Național Brukenthal
Vineri 10 martie 2023
Muzeul Județean Olt în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu a organizat, la începutul acestei luni expoziția ,,Sobrietate și stil în moda transilvăneană din secolele XVIII-XIX”, ocazie cu care au fost expuse 77 de obiecte extrem de valoroase care fac parte din patrimoniul național. Este vorba de podoabe din aur și argint, tablouri cu personaje de epocă dar și ace de voal, paftale şi cingători din aur şi argint bătute cu pietre preţioase, costume şi accesorii vestimentare din Transilvania în perioada secolelor XVIII – XIX.
Pentru a afla mai multe amănunte despre această inedită expoziție, am stat de vorbă cu Dr. Iohana Brătoi, curator în cadrul Muzeului Județean Olt.
,, Cel mai vech obiect din expoziția noastră este o pafta de la 1600, lucrată din aur masiv de 24 de karate și încrustrată cu pietre prețioase, adică smaralde și rubine. Această expoxziție, dealtfel are ca obiect să redea vestimentația dar și obiectele de podoabă și decor ale noblilor din 1752- femei și bărbați. Această expoziție își propune să prezinte boierimea, o clasă socială superioară din acea perioadă pentru că majoritatea obiectelor de vestimentație, țesute din mătase naturală cusute cu fir de aur sau argint. Absolut, toate obiectele de podoabă din ținuta bărbătească sau femeiască conțin elemente de prețiozitate. La costumul bărbătesc, absolut toți nasturii așezați pe trei rânduri sunt realizați din argint masiv, iar podoabele doamenlor, cum ar fi acele de păr, cingătoarele sunt lucrate din aur masiv, unele cântăresc în jur de 1kg și au pietre prețioase. Avem, de asemenea un inel foarte vechi din secolul al XVIII-lea care are încrustat undiamant brut, încercuit de safire și rubine. Sunt piese extrem de frumoase, cărora noi le-am spus ,, mărțișoare”, piese care merită văzute, în primul rând pentru valoarea lor istorică dar și pentru cea materială.” , ne-a precizat, Iohana Brătoi.
Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Petre Daea la o lansare de carte în Slatina a autorului Viorel Pintea
Sâmbătă 18 februarie 2023
Viorel Pintea, directorul Centrului Județean pentru Cultură și Artă Olt, a lansat astăzi volumul cu titlul „Poarta Vântului”, de Pan M. Vizirescu, unchiul autorului și patron spiritual al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Olt.
La acest eveniment au participat Ministrul Agriculturii Petre Daea, deputatul Florin Barbu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Florin Ciobanu, unul din consilierii ministrului Daea, profesori universitari, preoți, oameni de artă și cultură, jurnaliști care au dorit să afle o pagină de istorie a Slatinei, care ne-a fost ascunsă aproape un secol.
Volumul de carte a lui Viorel Pintea, este de fapt o lucrare culeasă din din memoriile marelui poet, eseist și jurnalist, Pan M. Vizirescu, cel care a luptat prin scrierile sale împotriva comunismului și care, nu mai puțin de 25 de ani, condamnat fiind la închisoare pe viață, a stat ascuns în podul casei familiei sale chiar în apropierea sediului Miliției Olt. Chiar dacă, în tinerețea sa fusese trimis pe front la Stalingrad, ca și corespondent de război, faptul că nu a dorit să se înscrie în PCR și să devină colaborator al Securității, i-au fost inventate acuzații foarte grave.
La finalul manifestării, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a primit în dar o pictură descriind o scenă de la recoltarea grâului în urmă cu un secol, cu țărani care secerau grâul, căruțe cu cai, vestita batoză , o lucrare de dimensiuni mari, realizată de Viorel Vivi Pintea.
Evenimentul s-a încheiat la un restaurant din oraș, pahar de șampanie, cu muzică populară interpretată de cunoscuta și îndrăgita Ioana State, care i-a dedicate câteva melodii ministrului Agriculturii, Petre Daea.
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. Ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV, Georgia Sebeș
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Ziua lui Mihai Eminescu evocată și la Slatina de către oamenii de cultură
În ziua de 15 Ianuarie, 2023 noi românii, am avut două sărbători, respectiv ,,Ziua Națională a Culturii Române" și ,,Omagierea a 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Poet Universal și Ziarist Național".
La Slatina, Filiala UZPR-Olt "Pan M.Vizirescu", a organizat această sărbătorire în trei părți și trei locuri succesive.
Prima parte s-a desfășurat între orele 11.00- 13.00 în Sala de festivități de la Centrul Cultural "Eugen Ionescu" din Slatina, unde au participat membri UZPR-Olt, care i-au invitat și pe colegii scriitori, precum și pe iubitorii de Cultură.
În foaierul Centrului Cultural Eugen Ionescu, soții Tîlvănoiu au organizat și prezentat o expoziție cu documente jurnalistice redactate de Mihai Eminescu. Apoi au fost prezentate Referate, Eseuri, poezii-omagiu, romanțe și cântece pe versuri eminesciene.
Partea a ll-a, a evenimentului s-a desfășurat la orele 13,30-14,00 printr-o depunere de coroane cu flori la statuia Genialului Poet Mihai Eminescu, aflată lângă Casa de Cultură a Sindicatelor Olt.
Partea a lll-as-a desfășurat la Restaurantul Celeste, unde cei prezenți s-au bucurat de muzică de cea mai bună calitate interpretată de Mădălina Deaconu, Alina Sîrbu și Ioana State, sub coordonarea muzicală a Prof.Valentin Ivănescu.
Pentru iubitorii de poezie, am selectat două poezii dedicate Poetului de Geniu, Mihai Eminescu: prima scrisă de Margareta Saimac și a doua, de Paulian Bucescu.(...)
Sursă text Semnalul ORA-S.
Reporter Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV, Georgia Sebeș