Copyright © 2013 Numele firmei • Toate drepturile rezervate • TELEFON: +40 234 555 8910
VGtv OltActualitateActualitate 2024PoliticăPolitică 2019Politică 2020Politică 2022EvenimentEveniment 2019Eveniment 2021Eveniment 2022Eveniment 2023Eveniment 2024AdministratieADMINISTRAȚIE 2023- 2024Administratie 2020Administratie 2020- 2021Administratie 2022Administratie 2019MondenMonden 2023Social Social 2024Social 2020Social 2022Social 2019SănătateCulturăCultură 2023Cultură 2019Cultură 2022EducațieReligieReligie 2024Emisiunea MERIDIAN SOCIAL VGtv ValceaActualitateSocialEvenimentAdministratieAdministratie 2022ReligieCulturăSanatateEducație VGtv ArgesActualitateEvenimentSocialAdministrație CulturăEducație ReportajVGtv MehedințiActualitateAdministrațiePoliticăEvenimentSocialCulturăInvățământReligieVGtv GorjAdministrațieReportajEvenimentCONTACT
index

REGIONAL
Vizitatori/zi
vgtv regional
 Vâlcea. Cel mai importan sit arheologic din Vâlcea, se află la Ocnele Mari
Expoziția de artefacte care a stat aproape un an în Ocnele Mari îi aparține profesorului Leonard Velcescu care a studiat în România istoria artei și ulterior a plecat la Sorbona pentru un doctorat, rămânând profesor în cadrul Universității din Sorbona la Facultatea de Istorie a Artei. Este descris de către doamna bibliotecar a orașului Ocnele Mari, Aura Popescu, ca fiind un „personaj fascinant ” deoarece lucrarea sa de doctorat se referă, în special, la bărbatul dac, la portretul și la poziția sa în societatea de la acea vreme. Profesorul a reușit printr-o finanțare din mediul privat, neavând nicio finanțare de la stat, să facă o replică a omului dac, care se află acum la București.
Situl arheologic de la Ocnele Mari este lăsat la voia sorții deoarece nu există finanțări. Directorul bibliotecii, Aura Popescu, a precizat că, în situația actuală în care copiii, publicul nu au avut acces la bibliotecă și nu s-au mai putut ține evenimentele culturale care se țineau de obicei, a decis să reconfigureze partea de bibliotecă, aducând titluri noi, atât pentru copii, cât și pentru adulți, vizitatori ai bibliotecii. Bibliotecara își propune să facă în cadrul bibliotecii o nouă secțiune numită „ludotecă” pentru a aduce copiii la bibliotecă, nu numai pentru a citi, ci și pentru a descoperi emoții, lucrări științifice și științe noi într-un alt mod. „Am încercat să mă diferențiez de școală pentru că ei vin la bibliotecă după școală și dacă ar fi fost o școală continuă, nu aș fi avut atât de mulți prieteni. Am achiziționat jocuri care să le dezvolte creativitatea, care să-i facă sa gândească. Sunt jocuri de echipă care îi fac să gândească mai practic, să vândă, să cumpere, să negocieze și să-și gestioneze bunurile. Cred că vom avea succes și pe această parte.” spune încântată bibliotecara. ...) Sursă text Semnalul Oltului, Ramnicului Argeșului și Severinului www.semnalulora.wordpress.com
Pentru VGtv Regional a consemnat Georgiana Leulescu, reporter Georgia Sebeș, op. imag și departament tehnic ing Grigore Sebeș, www.vgtvregional.ro
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vâlcea. Memorialul Vasile Militaru la Ocnele Mari
Luni 8 iulie 2019
Autoritățile locale din Ocnele Mari au comemorat, luni 8 iulie 2019, pe Vasile Militaru, unul dintre cei mai sensibili poeți și scriitori români, care a sfârșit în temnița din fosta salină Ocnița.
Evenimentul a avut loc la  Monumentului foştilor deţinuţi politici Ocniţa, unde primarul Mihai Pătru şi Eugen Petrescu, împreună cu Lilian Botnaru- Primarul comunei Lozova- Republica Moldova, Neculai Stănulescu, Mihai Sporiş, Ioan St.Lazar, au vorbit despre eroul martir, poetul Vasile Militaru, care anul acesta a împlinit 60 de ani de la moartea sa în temnița de la Ocnița.
Totodată a avut loc și o ceremonie religioasă de aducere aminte şi cinstire a eroilor şi martirilor deţinuţi din perioada 1945-1989, printre ei numărându-se și Arsenie Boca .
După ce s-a oficia o slujbă de pomenire la mormântul poetului martir,  Vasile Militaru,  la Casa de Cultură “Mircea Demetriade” a avut loc  “Conferinţa – 60 de ani de la moartea poetului Vasile Militaru”.
Printre invitați am putea aminti pe Lilian Botnaru- Primarul comunei Lozova- Republica Moldova, Neculai Stănulescu, Mihai Sporiş, Ioan St.Lazar, Ion Soare, C-tin Mănescu, Petre Veţeleanu, Mihai Popa, Petre Simion Cichirdan.
Vasile Militaru s-a născut la 19 septembrie 1885, în localitatea Dobreni, județul Ilfov, într-o familie foarte săracă de țărani și face doar patru clase, însă debutează cu versuri la numi 15 ani. Primul volum de versuri, Strop de rouă, îi apare în 1919 și a fost remarcat de mai mulți oameni de cultură precum Barbu Ștefănescu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu sau Alexandru Vlahuță. Între anii 1927- 1930 începe să publice în ziarul Universul și devine cunoscut printr-o serie de fabule publicate în publicațiile ,,Drum nou” și ,,Porunca Vremii” fondată în 1932 de Ilie Rădulescu. Temele predilecte ale poeziei sale sunt ortodoxia, naționalismul, oamenii simpli, antisemitismul, satul românesc.  (...) Sursă text Semnalul ORA Pentru VGtv Regional a consemnat Georgiana Raicu, www.vgtvregional.ro
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Râmnicenii au sărbătorit Ziua Universală a Iei la Muzeul Satului din Bujoreni
Luni 24 iunie 2019 Muzeul Satului din Bujoreni, Vâlcea a fost gazda celei de-a IV-a ediții a Zilei Universale a Iei, dar și sărbătoarea sânzienelor. În cadrul evenimentului au fost admirate expoziții de ii tradiționale, picturi, sculpturi, iar cei prezenți au participat la activități cultural - artistice și ateliere menite să reînvie tradițiile românești, să ofere informații, experiențe și promovare pentru ia românească, pentru Muzeul Satului Vâlcean.
Celebrarea iei româneşti în această zi a fost propusă acum cinci ani de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, care a organizat în 20013 prima Zi Universală a Iei. Celebrarea iei a luat amploare, astfel că Zi Universală a Iei este sărbătorită în peste 50 ţări. În 2015, primarul capitalei americane Washington D.C., Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept Ziua Universală a Iei în acest oraş, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington şi ale comunităţii româneşti din capitala americană. Ia este o cămaşă tradiţională românească de sărbătoare, confecţionată din pânză albă, bumbac, in sau borangic şi împodobită cu mărgele şi broderii la mâneci şi la gât. 
Evenimentul dedicat iei românești a debutat cu o expoziție de port popular vâlcean urmată de o vizită la trei case tradiționale din Patrimoniu Muzeului Satului Bujoreni, pe fond muzical autentic popular din zona Olteniei.  În paralel cei prezenți au putut să admire virtuozitatea dansurilor oferite de membrii Ansamblului Ciuleandra, să vadă o piesă de teatru și să asculte corul de copii al Școlii Waldorf din Rm Vâlcea.
A urmat, un spectacol de muzică populară și dansuri cu copii de la Ansamblul Mugurașii, sub coordonarea prof. Camelia Clavac. (...) Sursă Text Semnalul ORA
Amanunte la VGtv Regional, www.vgtvregional.ro
Redactor Georgiana Raicu
Expoziție de artă fotografică la Muzeul Satului Vâlcean

Miercuri 24 aprilie 2019
Pentru creatorii și iubitorii de fotografie din Râmnicu Vâlcea: cea de-a VIII-a ediție a Salonului Național de Artă Fotografică „Etnografica“ de la Slatina, denumit anul acesta „Oltul etnografic“ pornește în periplul său prin România.
Ca de fiecare dată, primul popas îl face la Muzeul Satului din Bujoreni – Vâlcea, grație unui parteneriat între instituția noastră și Muzeul Județean de Istorie „Aurelian Sacerdoțeanu“ din Vâlcea și Muzeul Satului din Bujoreni Vâlcea, la care s-a raliat anul acesta și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea, oficializând în felul acesta o colaborare care există dintotdeauna între instituțiile noastre pe variatele domenii ale culturii tradiționale din cele două județe vecine.
Vernisajul a avut loc miercuri 24 aprilie 2019, la ora 12,00 la Muzeul Satului din Muzeul satului Bujoreni Bujoreni – Vâlcea.
( ...) Sursă Text Semnalul ORA Amanunte la VGTv Regional Redactor Valeru Ciurea, reporter. op. imag. Georgiana Raicu
----------------------

Vâlcea. Ocnele Mari cea mai veche așezare din țară?  Joi 10 mai 2018  Vestigiile descoperite pe teritoriul orașului Ocnele Mari, au demonstrat că aceată zonă a fost locuită încă din Sec. 1 înainte de Hristos. Epoca clasică a culturii dacice reprezintă perioada secolelor I a.Chr – I p. Chr şi corespunde, practic, etapei de început a domniei regelui Burebista, sfârşindu-se cu domnia lui Decebal şi cu transformarea Daciei în provincie a Imperiului Roman Rezultatele sunt unice pentru că au condus la identificarea primei necropole dacice din perioada clasică. Echipa care a făcut excepţionala descoperire a fost condusă de către conf. univ. dr. Constantin Augustus Bărbulescu şi formată din Alexandru Nălbitoru, Sorin Ilie Cociş, Corneliu Beldiman, Laureţiu Mecu, Claudiu Tulugea (Muzeul judeţean Vâlcea), Ion Tuţulescu (Muzeul judeţean Vâlcea), Carol Terteci (Muzeul judeţean Vâlcea), Andrei Robert şi din studenţii şi masteranzii Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane a Universităţii din Piteşti, specializarea Istorie.  Ce a relatat în exclusivitate pentru VGtv Regional, Ovidiu Udrescu, președintele Fundației Pentru Tineret Vâlcea, vă invităm să urmăriți interviul realizat de Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj TV  ing. Viorel Raicu.  www.vgtvregional.cabanova.com,  Sursa text Semnalul Oltului, Râmnicului și Argeșului.
---------------------------------------------------------------
Vâlcea.,, Etnografica” expoziție de fotografie la Muzeul Satului  Vineri 27 aprilie 2018  Muzeul Satului Vâlcean, de la Bujoreni, a fost gazda, pentru a șaptea oară, joi 26 aprilie a.c., a Salonului Național de Artă Fotografică „Etnografica“ organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt cu sprijinul Consiliului Județean Olt . ,,Expoziția fiind una itinerantă, ajunge să fie prezentată prin toate localitățile de unde provin fotografii ale căror lucrări sunt prezente pe simeze cât și prin alte localități dornice de a sprijini demersul nostru imagistic de conservare și promovare a tot ce este mai valoros în satul românesc actual.” Ne-a spus realizatorul evenimentului, Valeru Ciurea, consilier în cadrul CJCPCT, unul dintre expozanți. Acesta ne-a mai dezvăluit că ,, Salonul se desfășoară sub Patronajul Asociaţiei Internaționale de Artă Fotografică „Euro Foto Art“ Oradea. Salonul prezintă publicului treizeci de fotografii format 50X70 centimetri realizate de artiști fotografi din țară, invitați să participe la cele trei tabere de creație fotografică desfășurate în județul Olt în anii 2014, 2015 și 2017, tabere organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt cu sprijinul Consiliului Județean Olt. Cele 30 de fotografii expuse la Muzeul Satului de la Bujoreni, sunt creațiile celor mai renumiți fotografi din țară, care au partivcipat la Salonul ,,Etnografica” , respectiv Alexandru Pompiliu (Târgoviște), Daniela Iancu (Slatina), Ion Mărculescu (Târgoviște), Felician Săteanu (Baia Mare), Ioan Ciobotaru (Râmnicu Vâlcea), Ionela Fugărețu-Kovacs (Bistrița), Răzvan Dumitrescu (Râmnicu Vâlcea), Irina Cristian (București), Robert Kovacs (Bistrița), Cornelia Ciurea (Slatina), Sanda Ciobotaru (Râmnicu Vâlcea), Diana Mândrilă (Târgoviște), Valeru Ciurea (Slatina. La vernisajul expoziției de fotografie au participat vicepreședintele CJ Vâlcea, Adrian Busu, subprefectul de Vâlcea, Aurora Gherghina, Florian Dumitrescu directorul CJCTC Olt, meșterul popular Alexandru Ilinca, cunoscut ca ,, Opincarul din Vâlcea”, precum și alți iubitori de cultură și artă fotografică din Olt și Vâlcea. (...) Sursa text Semnalul Oltului, Râmnicului și Argeșului. Pentru VGTv Regional au consemnat Redactor/reporter Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj, ing. Viorel Raicu, www.vgtvregional.cabanova.com --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------  Moaștele Sf. Ioanichie de la Muscel aduse la Băbeni Luni 25 septembrie 2017
Duminică, 24 septembrie 2017, a fost zi de mare sărbătoare în orașul Băbeni. Cu binecuvântarea Î. P. S Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, un fragment din moaștele Sfântului Ioanichie de la Muscel a fost adus și așezat la loc de cinste și spre închinare în Biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil( parohia Băbeni I). Din cuvântul de zidire sufletească spus de Î.P.S. Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, în fața locuitorilor din Băbeni prezenți la fericitul eveniment, am aflat câte ceva despre viața ieromonahului Ioanichie de la Muscel, nevoințele acestuia întru Hristos, dar și minunile făcute după trecerea la cele sfinte.
În acest fel, arhiepiscopul Varsanufie continuă îmbogățirea spirituală a acestor locuri mirifice, binecuvântate de Dumnezeu prin prezența multitudinii de sfinte lăcașuri, multe dintre ele aflate pe aceste meleaguri din vremuri de mult apuse.
Cine a fost Sf Ioanichie
Pe versantul abrupt al dealului, în partea de sud-est, ca şi pe valea pârâului Cetăţuia, a existat una din cele mai vechi vetre isihaste româneşti, între secolele al XIII-lea şi al XVIII-lea, aici s-au nevoit mulţi sihaştri cu viaţă sfântă, ale căror nume nu se mai cunosc. Valea aceasta se numeşte de sute de ani „Valea Chiliilor", din cauza numărului mare de sihaştri trăitori aici.
Unul din cei mai renumiţi sihaştri ce s-a nevoit pe Valea Chiliilor în primele decenii ale secolului al XVII-lea, a fost Cuviosul schimonah Ioanichie. Se crede că era cu metania din Schitul Negru Vodă de alături, unde s-a nevoit la sfârşitul secolului al XVI-lea. (...)Amanunte Semnalul ORA
Redactor/Reporter: Andreea SIMA, Operator: imagine - montaj TV Andrei PETRE
CULTURĂ******* CULTURĂ********CULTURĂ******* CULTURĂ********CULTURĂ******* CULTURĂ********CULTURĂ******* CULTURĂ********CULTURĂ********
Vâlcea. Vâlcence celebre care au intrat în istorie
Luni 7 martie 2022

Prof. dr. Florin EPURE, director la Direcția Județenă pentru Cultură Vâlcea, va organiza pe 7 Martie o dezbatere științifică ”Destine de poveste. Femei celebre ale Vâlcii”, la Serviciul Județean Vâlcea al Arhivelor Naționale, de la ora 11,00. Evenimentul se desfășoară sub egida Anului Cultural Vâlcea – 630 de ani. Acesta a ținut să precizeze, într-un articol pentru revista noastră că în ținutul vâlcean s-au născut și au trăit femei care au excelat în domeniul lor și au intrat în cartea de istorie a neamului românesc. Acestea sunt adevărate modele care pot oferi unexemplu de femei care au reuşit în viaţă și pe care ar trebui să le cunoaștem mai bine. Cu ocazia celebrării prezențelor feminine de pe întreg mapamondul, am ales să vă împărtășesc, succint, parcursul a zece vâlcence care au schimbat lumea. Bica Socoteanu-Lahovari a fost unica fiică a clucerului Constantin (Dincă) Socoteanu care avea în Râmnic “casele cele mari” și a soției sale Stanca, nepoata cronicarului Radu Greceanu. Paraschiva (Bica) s-a născut la Râmnic în anul 1797. Deși s-a căsătorit cu un boier de neam străin (Iancu Lahovary), Bica, olteancă mândră conștientă de apartenența la stirpea boierească, obișnuia să se iscălească tot „Bica Socoteanca“. Bica și soțul său, donează bisericii “Buna Vestire” din Râmnic, pe care o ctitoriseră strămoșii săi, un chivot de argint cu Sfinte Moaște (Sf. Gheorghe, Nicolae, Elefterie, Haralambrie, Damaschin, Foca și Mercurie). Repară bisericuţa de lemn a Mănăstirii Dintr-un Lemn care arsese. I-au adăugat un iconostas nou sculptat în lemn de tei. Pia Pleșoianu-Brătianu, supranumită bunica României Mari, a fost fiica pitarului Luca Pleşoianu din Râmnic. Caliopia (Pia) s-a născut în 1841, la Pleșoiu-Livezi, şi a rămas orfană de mică.
Pentru VGtv Regional a consemnat Georgiana Leulescu, reporter Andrei Petre, op. imag și departament tehnic ing Grigore Sebeș
ydf-1dxj20ozhu6q-teg6z
Luni 7 martie 2022