Olt. Primarul Iulian Preda cu investiţii de mare anvergură la Sâmbureşti
Joi 23 martie 2023
Proiectul ,,Combaterea eroziunilor de teren pe strada Dealul Viilor, sat Mănulești, comuna Sâmburești, județul Olt”, cu o valoare de aproximativ 1.500.000 de euro, a fost semnat de către primarul Iulian Preda, iar lucrările, care sunt de o anvergură impresionantă, deja au fost începute. ,,Pe strada Dealul Viilor, în zona Gică Rotea unde este cea mai mare eroziune de teren, cel puțin din județul Olt. Este o lucrare derulată prin Compania Națională de investiții, cea care a asigurat finanțarea. Lucrările sunt începute de un an și ceva, aici vorbim de o eroziune de sol de peste 65 metri, constând într-o succesiune de ziduri din beton armat pentru consolidarea străzii. Prin această lucrare se salvează jumătate din satul Mănulești, al comunei Sâmburești, fiind singura cale de acces către acest sat. ”, ne-a precizat Iulian Preda, în interviul pe care l-a acordat VGtv Regional.
Acesta a mai adăugat că atunci când a început această lucrare în zonă copacii erau rupți sau răsturnați, iar toată valea arăta dezolant. Pentru a găsi o soluție de rezolvare a acestei situații de eroziune a solului, primarul Iulian Preda a trebuit să facă o cale de acces pentru că nu se putea ajunge cu niciun utilaj, motiv pentru care a durat aproape trei luni pentru a se creea niște căi de acces. ,,Este vorba despre o succesiune de cinci ziduduri de susținere, de dranare a zonei, de captarea a apelor pluviale, chiar înaine de primul zid. Primul zid are o înălțime deasupra solului de 9,5 m și 4,5 m adâncime. Este o lucrare de care sunt mândru, pentru care am depus mult suflet și multe eforturi pentru a o realiza. ” , ne-a mai spus edilul din Sâmburești. (...) Sursă text Semnalul ORA-S Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. Ing. Grigore Sebeș, editare și montaj Georgia Sebeș
Olt.,,Încuratul cailor de Sân Toader”, de la Brâncoveni va ajunge sărbătoare națională
Una dintre cele mai frumoase sărbători locale din județul Olt se desfășoară de Sân’Toader, la Brâncoveni, denumită „Încuratul Caior de Sân’ Toader”, o veche localitate care a păstrat o tradiție de sute de ani, întreruptă doar în perioada comunistă.
Ajunsă la cea de-a XII-a ediție, sărbătoarea „Încuratul Caior de Sân’ Toader”,” de la Brâncoveni, a adus în fața publicului iubitor al frumoaselor cabaline participanți din foarte multe localități oltene, dar și din nouă județe ale țării.
„Pot să spun că este o sărbătoare naţională, având în vedere numărul foarte mare de spectatori, ne aştepăm la peste 2.000 de persoane, dar şi la un număr foarte mare deconcurenţi. Sunt crescători din nouă judeţe ale ţării, inclusiv din judeţul Olt. Mă bucură tare mult pentru că această sărbătoare a devenit într-adevăr, o sărbătoare naţională. Vrem să trecem prin toate etapele pe care ni le-am propus, respectiv să avem botezul cailor, un concurs de echitaţie, concurs de frumuseţe şi bineînţeles concursul de tracţiune cai, la buştean. În paralel cu desfăşurarea concursului, pe scenă vor urca reprezentanţii Ansamblului Muguraţii Brâncovenilor, pentru prima dată în istoria comunei vom decerna premii pentru cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie, iar mai târziu va fi un frumos spectacol folcloric susţinut de interpreţi cunoscuţi”, a precizat în deschiderea evenimentului primarul comunei, Ion Cheroiu.
La acest frumos eveniment au participat ca de obicei, Mariu Oprescu, preşedintele CJ Olt, senatorul Siminica Mirea dar şi deputaţii Marius Iancu, Emil Albotă, Cătălin Grecu şi Florin Barbu, subprefectul Cosmin Floreanu, vicepreședintele CJ Olt, Virgil Delureanu, precum și președinta OSDF Olt, Corina Sulger dar și o parte din directorii de deconcentrate din județ. Cu acest prilej șeful administrației județene, Marius Oprescu a ținut să spună: ,, Am ajuns , iată să sărbătorim cea de-a XII_a ediție a Încuratul cailor de Sân Toader, o sărbătoare care duce mai departe obiceiurile și tradițiile locale. Încet, încet această sărbătoare va deveni una națională. (...) Mai multe amănunte în Revista Semnalul ORAS
Pentru VGtv Regional a consemnat redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș, www.vgtvregional.ro
-------------------------------------------------------------------
Olt. Ziua Natională a României sărbătorită la Dobrun cu cântec, joc și voie bună
Joi 1 Decembrie 2022
1 Decembrie, Ziua Națională a României, zi cu adânci conotații istorice a fost marcată cu mult fast, pentru prima dată și în frumoasa localitate olteană, Dobrun condusă de venerabilul domn, Aurel Bondrescu, un om deosebit, dedicat
Pentru VGtv Regional a consemnat redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș, www.vgtvregional.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Olt.Cartierul Argeșeanu din Slătioara- o afacere de succes a unui dezvoltator imobiliar din Iași
Vineri 4 noiembrie 2022
Situată la doar cinci minute de Slatina, localitatea Slătioara este una dintre cele mai dezvoltate localități din preajma municipiului, astfel că, foarte mulți slătineni și-au făcut sau și-au cumpărat case, aici. Și cum, autoritățile locale, de-a lungul timpului au reușit să asigure cele mai bune condiții de trai, numărul locuitorilor crește de la o zi la alta. Aici, sunt toate străzile asfaltate, șanțuri și podețe betonate, apă și canalizare, dar și gaze, astfel că s-au dezvoltat mai multe afaceri, ba chiar s-a construit un cartier rezidențial, al cărui dezvoltator este Barbu Văduva, un ieșean, născut într-o comună din Dolj, al cărui slogan care i-a călăuzit viața a fost ,,Cumpără şi așteaptă, nu aștepta să cumperi!”. Barbu Văduva a cumpărat în urmă cu mai mulți ani, 50 de ha de la moștenitorii g-ralului Argeșeanu, dorind să își extindă afacerile din Iași, aici, aproape de locul său natal. Locația fiind la ieșire din Slătioara, pe malul drept al Oltului, omul de afaceri voia să fac o zonă de agrement, de petrecere a timpului liber, cu terenuri de joacă, ba chiar cu o herghelie. Însă, flerul său de afacerist l-au coordonat spre lucruri mult mai utile și necesare acestei zone. (...)
Mai multe amănunte în revista Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului de luni 7 noiembrie, 2022.
Pentru VGtv Regional a consemnat redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș, www.vgtvregional.ro
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Festivalul ,,Oltenii și restul lumii”...o nouă ediție, o nouă locație, aceleași ,,bazaconii”!
Duminică 25 septembrie 2022
Cea de-a XXV-a Ediție a Festivalului de Umor ,, Oltenii&...Restul Lumii”, a debutat astăzi la Slatina, în Parcul Tineretului, și nu la Podul Olt, acolo unde se desfășura până acum ,,Vama Oltenească”, motivul fiind, (cred!) ,,ocuparea teritoriului oltenesc de către hoardele străine, invitate la acest mare eveniment”, care și-au arătat dibăcia războinică a dansului și portului popular din zonele pe care le-au reprezentat.
Și pentru că edilul Slatinei, Emil Moț nu s-a simțit ofensat de cuceritori, le-a apreciat prestația și le-a oferit câte o paporniță și vreo două trei fire de praz, în funcție de gabaritul reprezentanților.
În timp ce unii au dat iama prin tarabele agenților economici prezenți la acest festival, la pastramă cu mămăligă și pâine în țest cu vin de la ,,Cățeaua Leșinată”, actorului de comedie, George Mihăiță i-a fost înmânată diploma de ,,Cetățean de Onoare” al Republicii Oltenia, de către primarul Emil Moț, susținut de către Andrei Duban, un prieten mai vechi al Slatinei. Totodată, George Mihăiță a fost felicitat, cu prilejul împlinirii a 74 de ani, într-o manieră specifică edilului Slatinei
(...) Continuare text în revista Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului de luni, 26 septembrie, 2022. Redactor Georgiana leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV, Georgia Sebeș. Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro
-------------------------------------
Olt. Cetatea Sucidava de la Corabia, un important reper istoric al civilizației geto-dacice
Luni 4 iulie 2022
În cartierul Celei din orașul Corabia există ruinele unei aşezări antice denumită Sucidava, ale căriei vestigii datează dinainte de Hristos.
Primele descrieri ale cetății au fost făcute la sfârşitul veacului al XVII-lea, de către colonelul în armata austriacă, L.F. de Marsigli, iar la începutul secolului al XIX-lea ele au intrat în atenţia unor pasionaţi colecţionari şi arheologi diletanţi.
Potrivit dovezilor existente, primele săpături arheologice ştiinţifice au fost realizate în deceniul al şaptelea de francezii G. Boissiere şi Ch. Baudry, iar din secolul al XIX-lea datează însemnările datorate lui August Treboniu Laurian şi inginerului Alexandru Popovici.
La începutul secolului XX, cercetările sunt continuate de către Grigore G.Tocilescu şi Vasile Pârvan.
Din anul 1936 s-au iniţiat campanii de săpături arheologice, conduse până în 1981 de Dumitru Tudor, între anii 1982 – 1995, cercetările au fost continuate de Octavian Toropu, iar începând cu anul 1995 şi până astăzi, de prof. univ. dr. Petre Gherghe, de la Universitatea din Craiova. În calitate de membri ai colectivelor de cercetare, şi-au adus contribuţia de-a lungul timpului: Expectatus Bujor, Marin Nica, Constantin C. Petolescu, Gheorghe Popilian, Octavian Toropu, Lucian Amon, Liviu Petculescu, Mirela Cojoc, Onoriu Stoica, Vasiliţă Ştefan.Din anul 1991, pe şantierul arheologic se la Sucidava îşi desfăşoară practica arheologică studenţii Secţiei de Istorie a Universităţii din Craiova, sub coordonarea a prof. univ. dr. Petre Gherghe, între anii 1995- 2014, iar din anul 2015 a conf. univ. dr. Lucian Amon.(...) sursă text Semnalul ORA.
Redactor/ reporter Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș
Olt. Ion Drăgoi, directorul DAJ Olt vine în sprijinul fermierilor olteni cu proiecte importante
Joi 1 februarie 2024
În contextul protestelor fermierilor români care au cerut, printre altele ,,Acordarea subvențiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024”, dar și a
compensării pierderilor fermierilor afectați de perturbarea majoră a pieței cerealelor, cauzată de importul cerealelor ieftine din Ucraina, care nu respectă standardele UE și pot pune în pericol siguranța alimentară, precum și de tranzitul cerealelor și oleaginoaselor ucrainene, am stat de vorbă cu noul director al Direcției Agricole Județene Olt, Ion Drăgoi, într-un interviu pentru VGtv Regional. (...)
,,Fermierii care au suprafețe cultivate de peste 500 de ha și nu închid circuitul cu Zootehnia, nu au viitor!”, a concluzionat, Ion Drăgoi, directorul DAJ Olt.
Redactor Georgiana Sebeș, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgiana Sebeș, VGtv Regional