Copyright © 2013 Numele firmei • Toate drepturile rezervate • TELEFON: +40 234 555 8910
VGtv OltActualitateActualitate 2024PoliticăPolitică 2019Politică 2020Politică 2022EvenimentEveniment 2019Eveniment 2021Eveniment 2022Eveniment 2023Eveniment 2024AdministratieADMINISTRAȚIE 2023- 2024Administratie 2020Administratie 2020- 2021Administratie 2022Administratie 2019MondenMonden 2023Social Social 2024Social 2020Social 2022Social 2019SănătateCulturăCultură 2023Cultură 2019Cultură 2022EducațieReligieReligie 2024Emisiunea MERIDIAN SOCIAL VGtv ValceaActualitateSocialEvenimentAdministratieAdministratie 2022ReligieCulturăSanatateEducație VGtv ArgesActualitateEvenimentSocialAdministrație CulturăEducație ReportajVGtv MehedințiActualitateAdministrațiePoliticăEvenimentSocialCulturăInvățământReligieVGtv GorjAdministrațieReportajEvenimentCONTACT
index

REGIONAL
Vizitatori/zi
vgtv regional
****************************************************************************************************************************************************
Cimitirul Strehareti din Slatina, ţinta atacurilor online ale unor rău platnici!
Miercuri 4 mai 2022
De curând a apărut în spațiul on-line niște acuzații aduse administratorilor Cimitirului Strehareți din Slatina, respectiv lui Marin și fiului său, Andrei Iliuță, o familie care a concesionat cimitirul în urmă cu aproximativ zece ani, de la Primăria Slatina
. Persoanele care ,,arătau cu degetul” spre cimitirul Strehareți, au postat niște imagini cu gunoaie, resturi de cruci sau oase umane, imagini cu mult înainte ca acesta să fie concesionat, ceea ce a făcut ca autoritățile locale de la acea vreme să scape de o situație pe care nu o puteau gestiona cu angajații săi.
 Pe lângă acele acuzații- zicem noi, nefondate, acuzatorii îi mai reproșau lui Marin Iliuță faptul că în urmă cu doi ani își lăsase afacerea sa, Ecumenic Funerar SA, fiului său Andrei și că, abuzurile de natură penală ar fi continuat într-un mod accentuat.
 Pentru a afla cum stau lucrurile la Cimitirul Strehareți, astăzi am stat de vorbă chiar cu administratorul, Andrei Iliuță.
Ce am aflat de la el și cum arată cimitirul, vă invităm să urmăriți interviul Andrei Iliuță realizat pentru postul nostru de televiziune VGtv Regional.
 Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj, Georgia Sebeș www.vgtvregional.ro
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Slujba de Înălțare a Domnului la Biserica Sf Arhangheli din Slătioara
Joi 28 mai, 2020
Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Domnului joi, la 40 de zile de la Paști. Tot astăzi este sărbătorită și Ziua Eroilor. Sărbătoarea Înălţării a fost proclamată prin lege Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională.
La ora 12.00 au fost trase clopotele în toate bisericile, pentru a-i celebra pe eroii neamului, a anunțat Patriarhia.
Sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război.
Patriarhia a anunțat că după Liturghie, vor fi oficiate, cu respectarea regulilor impuse prin starea de alertă, slujbe de pomenire a eroilor neamului în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele şi la toate monumentele închinate acestora din ţară şi din străinătate.
La ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe au fost trase în semn de recunoştinţă faţă de eroi. ( ...) Amanunte în revista Semnalul ORA S www.semnalulora.wordpress.com VGtv Regional - Redactor Georgia Sebeș, departament tehnic și imagine ing Grigore Sebeș
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Învierea lui Iisus Hristos- Desene animate
 Sâmbătă 18 aprilie 2020
Paştele creştinilor este, în primul rând, sărbatoarea Învierii Domnului. Învierea lui Iisus Hristos (Paștele) este cea mai mare sărbătoare a mai multor biserici printre care și Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică sau Biserica Reformată.
Este sărbătorită în prima duminică de după prima Lună plină de după echinocțiul de primăvară și diferă de la un cult la altul datorită calendarului adoptat de o Biserică sau alta. Sărbătoarea Paştelui este considerată una a bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului.
Învierea lui Iisus Hristos (Învierea Domnului) este un fundament doctrinar și ritual pentru credința creștină – ortodoxă, catolică și reformată. Este practic temelia bisericii pe care o cunoaștem astăzi. Acest eveniment este relatat de scrierile vremii și de apostolii lui Hristos
Ea este precedată, în timpul Săptămânii Sfinte, de comemorarea patimii şi morţii Domnului. Ca tradiție în Săptămâna Mare, în joia de dinaintea Paştelui au loc Liturghia Crismei sau a Uleiurilor Sfinte şi Liturghia Cinei Domnului.
În Vinerea Sfântă, credincioşii romano-catolici, în semn de participare exterioară la jertfa Mântuitorului, ţin post – mănâncă doar o dată – şi se abţin de la carne.
În Sâmbăta Sfântă, Biserica Catolică priveghează în rugăciune şi nu se celebrează în cursul zilei nicio acţiune liturgică. În noaptea de sâmbătă spre duminică, este celebrată Vigilia Pascală, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.  Sursă Libertatea.ro
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
,, Izvorul Tămâduirii” de la Brâncoveni, luat cu asalt de mii de credincioși
Vineri 3 mai 2019 Biserica ortodoxă Română sărbătorește în fiecare an, în prima vineri dipă Paște, Izvorul Tămâduirii, un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Aceiași minune s-a întâmplat și la un izvor din localitatea olteană, Brâncoveni, pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu. Se spune că acesta trecea prin frmoasa vale, împreună cu ostașii săi după o luptă grea, Și cum mulți dintre ei erau răniți, inclusiv marele domnitor, s-au așezat la umbra arborior seculari și și-au spălat rănile într-un izvor. Nu mică le-a fost mirarea, când, încet, încet, sângele s-a orpit iar rănile au dispărut ca prin farmec. Drept mlțumire minunii pe care Dumneze o făcuse cu oștenii săi, domnitorul Constantin Brâncoveanu a ridicat o mânăstire, lăcaș de inchinăciune unde, și astăzi, credincioșii îi trec pragul să iși astâmperea setea de la vestitul izvor. Așa se face că, în această zi specială, Ziua Izvorului Tâmăduirii, mii de pelerini din județul Olt, dar și din țară, convinşi de puterile de vindecare ale apei de la izvorul aflat în curtea mănăstirii, au venit să ia apă și să asculteslujba de pmenire oficiată de un sobor de preoți ai Episcopiei Slatinei și Romanaților.
( ...) Sursă text Semnalul ORA. Redactor GeorgianaLeulescu, op. imagine Cristian Diaconu, VGtv Regional, www.vgtvregional.ro
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Moeciu de Sus și Biserica unde îngerii cânta la strană îmbrăcați în ie românească

Una dintre cele mai impresionante biserici din sudul Brașovului se află în localitatea Moeciu de Sus și are hramul ,, Adormirea Maicii Domnului”. Vechimea bisericii din Moeciu de Sus se pierde în secolul al XVIII-lea, când pe locul actualului lăcaș exista o bisericuță de lemn. Ea a fost dărâmată în 1839 și ridicată alta din zid. În timp, și prin strădania credincioșilor, a devenit centrul spiritual și de legătură între săteni. 
  Biserica a fost resființită în noiembrie 2006 de către mitropolitul Ardealului Î.P.S. Laurențiu Streza, arhiepiscop al Sibiului.
 Pictura a fost executată de familia de pictori bisericești Toma, Condrea Toma fiind chiar fiul celui care a zugrăvit cu icoane biserica în 1958. Costurile restaurării picturii din interiorul bisericii din Moeciu de Sus se ridică la suma de 500 de milioane de lei vechi, iar lucrările au fost susținute financiar prin donațiile și contribuțiile credincioșilor din Moeciu de Sus.
 De p frumusețe incredibilă, biserica cu hramul ,, Adormirea Maicii Domnului” din Moeciul de Sus, se încadrează foarte bine cu numeroasele pensiuni și hoteluri rustice din această parte a Brașovului.
, unde zilnic, mii de turiști iau cu asalt
 (...)
Sursă text Semnalul Oltului, Râmnicului și Argeșului.
  Redactor, op. imag. editare și montaj TV, Georgiana Leulescu, VGtv Regional
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Moliftele Sf Vasile la Biserica Sf Mihail si Gavriil din Slătioara
Luni 2 ianuarie 2018
 În prima zi a fiecărui anse sărbătorește  Sf Vasile, iar preoții oficiază în biserici Moliftele Sfântului Vasile, reprezentând  rugaciuni sunt adresate numai acelor credinciosi care sunt posedati de duhuri necurate si care prin aceasta manifestare tulbura grav sufletul si trupul credinciosului. 
Preotul Eugen Durac, în biserica căruia au fost oficiate Moliftele Sf Vasile spune că Ele nu sunt rugăciuni obișnuite de dezlegare. Și aduc mai multe pagube sufletesti si necazuri decât folos atunci când ele sunt folosite fara o pregatire adecvata, atât credinciosului cât si slujitorului. Lupta cu duhurile necurate nu este o joaca.
Când Mântuitorul Iisus Hristos spune : "sufletul este osârduitor, iar trupul este neputincios", întelegem si faptul ca duhurile nu au nevoie de hrana sau de odihna. Iar lupta cu cele rele nu poate fi câstigata decât prin multa curatie si despatimire prin post si rugaciune intensa si folositoare, amintindu-ne si de cuvântul lui Hristos care spunea apostolilor ca "acest neam de diavoli nu iese decât cu rugăciune si cu post". De aceea, credincioșii care doresc sa li se administreze rugăciuni de dezlegare sau de iertare, rugăciuni de prosperitate si ajutor, de călătorie, etc., vor mărturisii preotului scopul sau necazul lor, iar preotul după caz va săvârși o rugăciune de folos sau îi va invita sa participe la o anumita taina, ajutându-i și povățuindu-i cum sa crească duhovnicește și cum să dobândească ajutorul lui Dumnezeu. 
Redactor Georgiana Leulescu, op. VGtv Regional
Sursă text Semnalul Oltului, Ramnicului și Argeșului. 
================---------------------------------

Noaptea dintre ani la slujba de mulțumire
 Luni 1 ianuarie 2018
Preotul Eugen Durac a oficiat o slujbă  în noaptea de Anul nou, prin care a mulțumit lui Dumnezeu pentru anul ce-a trecut. După ce a cântat ,, La mulți ani” la ora 0.00, se săvârșește slujba de liturghie. Este puțin diferită pentru că este Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Cu ceva timp în urmă, după Sfânta Liturghie, se citeau moliftele Sfântului Vasile (se blestema diavolul). Patriarhia a hotărât să nu se mai citească din următorul motiv – trebuie pregătire sufletească și trupească pentru aceste rugăciuni și dat fiind faptul că acum nu mai este post, lumea nu mai este atât de strictă. Trebuie să reținem faptul că anul bisericesc începe la 1 septembrie și se încheie pe data de 31 august. Biserica a decis să facă slujbă în noaptea dintre ani nu pentru a pune în balanță sau pentru a contopi obiceiul păgân cu cel sfânt. Pur și simplu este bine ca omul să fie la biserică pentru a se bucura de binefacerile lui Dumnezeu. Sfânta Scriptură spune că acolo unde te va găsi sfârșitul – pentru că sfârșitul poate să fie și marți seară , nu cunoaște nimeni momentul – acolo Cel de Sus te va judeca.  Dimineața,  preotul Eugen Durac a oficiat Moliftele Sf Vasile,  ce reprezintă o adunare de trei rugaciuni mai lungi, speciale, rugaciuni de blesteme catre vrajmasul diavol, întocmite de Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Ele se folosesc numai în conditii si perioade din an cu totul speciale, dupa o pregatire duhovniceasca sustinuta cu post îndelungat si rugaciune. Acestea, punându-se de obicei la sfârsitul unor slujbe de curatire si tamaduire cum ar fi de exemplu Taina Sfântului Maslu. Moliftele Sf Vasile sunt citite numai de slujitorii Bisericii în urma unor pregătiri  speciale și sunt sunt adresate numai acelor credinciosi care sunt posedati de duhuri necurate si care prin aceasta manifestare tulbura grav sufletul și trupul credinciosului. Ele nu sunt rugăciuni obișnuite de dezlegare. Și aduc mai multe pagube sufletești și necazuri decât folos atunci când ele sunt folosite fără o pregătire adecvata, atât credinciosului cât și slujitorului.(...)
Sursă text Semnalul Oltului, Ramnicului și Argeșului.  Redactor Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj  ing. Viorel Raicu, VGtv Regional www.vgtvregional.cabanova.com
-----------------------------------------------------------------------
Gorj. Părintele Filimon e convins că nu s-a pierdut credința românilor
 Luni 4 decembrie 2014
În satul Vierșani, din comuna Jupânești, Gorj, se află una dintre cele mai frumoase biserici  construite pe la sfârșitul secolului XVII, de către Ioan Nicula, fiul celebrului Horea, martirul Răscoalei Țăranilor Români de la 1784. Satul însuși mustește de istorie legată de Răscoala Iobagilor români de la 1784, din Munţii Apuseni, care a fost condusă de Horea, Cloșca și Crișan. Istoricii spun că în aceasta localitate, pe dealul "Piscul cerului", și-a făcut casa Ioan Nicula, fiul lui Horea  cunoscut și sub numele de Vasile Nicula Ursu din Albac, după ce a fost deportat în Banat de autoritățile maghiare și de unde de nenumărate ori a încercat sa revină în Albac dar a fost de fiecare data exilat. Ioan Nicula a fost fiul cel mare al lui Horea, zis si Horea cel tânăr, Vicecăpitan al Răscoalei din 1784, arestat de maghiari și condamnat la un an la închisoare în Alba Iulia, după martiratul tatălui sau Nicola Ursu zis Horea, ucis prin tragere pe roată pe 29 febr 1785. Reușește să evadeze după 6 luni de închisoare și e deportat la Ofcea cu alți capi ai răscoalei. Revine în Ardeal, e deportat din nou la Ofcea de unde își pierde urma, mai aproape de ținuturile natale, pe partea cealaltă a Carpaților Meridionali, în nordul ținutului Gorj, în satul Bărbătești Vierșani. Împreună cu soția și-a făcut casa pe un moț de deal, numit si Piscul cerului. Urmașul lui, a construit biserica din satul Vierșani, și a dat fiului său numele locului, de Vierșanu. A construit o biserica ce a durat până în anul 1805 după care fiul acestuia, Preotul Vierșanu, a construit între anii 1886-1890 o altă, din lemn, acoperită cu șiță, actualmente cu tablă, biserica din satul Rogojina, o biserica fără turlă, în formă de corabie, cu hramul Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, ca simbol al drumului sinuos pe meleaguri străine, aproape, dar departe de ținuturile strămoșilor din Țara Zarandului.(...) Sursă text Semnalul Oltului, Ramnicului și Argeșului. 

 Georgiana Leulescu
---------------------------------------------------------------------------
Sărbătorirea hramului bisericii ,, Sf  Mihail si Gavriil” din Slătioara
Miercuri 8 noiembrie 2017
Astăzi  8 noiembrie, i-am prăznuim pe sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și pe toate puterile cerești. Sărbătoarea lor este una dintre cele mai îndrăgite de către creștinii ortodocși, dar și una dintre cele mai vechi din istoria bimilenară a creștinismului, ea generalizându-se încă din sec. VIII d.Hr., odată cu Sinodul al VII-lea Ecumenic de la Niceea.    Tot astăzi, s-a marcat și hramul bisericii ,, Sf Mihail și Gavril” de la Slătioara, al cărui preot paroh este Eugen Durac.    În cuvântarea sa, preotul a vorbit despre  iconomia mântuirii neamului omenesc sfinții îngeri au avut un rol foarte important deoarece, slujind lui Dumnezeu, au vestit oamenilor voia și planurile Sale în legătură cu ei și cu această lume. În Tradiția Patristică și în Sfânta Scriptură avem numeroase exemple referitoare la apariții de îngeri și la misiunile acestora între oameni, începând cu cei puși să păzească cu săbii de foc Grădina Edenului, continuând cu cei care i-au pedepsit pe egiptenii din timpul lui Moise, apoi cu mai marele cetelor cerești, Mihail, care se lupta cu Satan pentru trupul lui Moise, dar și cu frumosul și înțeleptul Rafael, prietenul lui Tobie, ajungând la binevestitorul Gavriil, cel care ne aduce vestea întrupării Mântuitorului Iisus Hristos, apoi cei care vestesc Învierea Domnului, mergând în final până la cei care fac cunoscută Apostolilor Parusia.  După ce a felicitat pe toți cei  care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, preotul Eugen Durac, a invitat toată lumea la masa praznicală, pe care o oferă după slujbă, la fiecare sărbătoare.  Sursă text Semnalul Oltului, Ramnicului și Argeșului.
Redactor Georgiana Raicu, op. Imag. Editare și montaj ing.Viorel Raicu.

A fost sfintită biserica cu hramul ,,Sf Mina” din Slatina
Luni 16 octombrie 2017
Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, împreună cu un sobor de preoți au oficiat duminică, 15 octombrie  2017, slujba de sfințire a bisericii cu hramul ,, Sfântul Mina” din Slatina, care a primit  și hramul ,,Sfântul Ciprian” , lăcaș de cult ortodox ridicat cu sprijinul preotului paroh Mihail Camen, al fiului său Emanuel- Petruț Camen dar și a credincioșilor din parohia lor.  La acest eveniment au participat peste 3.000 de slătineni, dornici de a trece prin sfântul altar, procesiune unică pentru femei, dar și pentru a-și lua acasă târnoseală despre care se crede că ar împlini dorințe dacă este arsă într-un loc curat.
   Părintele Dumitru Stăniloaie spunea că lăcașurile destinate a fi  biserici devin prin sfințirea lor  de către arhiereu ,,locașul lui Hristos, locașul în care se va putea săvârși Sfânta Liturghie, având pe Hristos ca lucrător în ea, ca Cel în al cărui Trup și Sânge se vor preface Cinstitele Daruri, ca să se împărtășească credincioșii cu ele, si pe a cărei Masă se va odihni în chivot neîncetat cu Trupul și cu Sângele Lui sub chipul pâinii si vinului, ca punte neîncetată între pământ și cer, între Dumnezeu și creație, spre a fi de folos credincioșilor în orice clipă ar voi.”
(...) Preasfinția Sa  Sebastian Pașcanu a acordat  o diplomă de ctitor preotului Mihail Camen, iar fiului acestuia, Emanuel- Petruț Camen, preot la rândul său, i-a fost acordat titlul de sachelar.  Procesiunea de trecere prin altar și de închinare în biserica  cu hramul ,, Sfântul Mina ” și ,,Sfântul Ciprian” de la Slatina, s-a desfășurat până după miezul nopții, după ce au trecut peste cinci mii de credincioși. Sursă text Semnalul Oltului, Ramnicului și Argeșului.
Redactor Georgiana Raicu, op. Imag. Editare și montaj ing.Viorel Raicu.
IPS Teodosie la Caracal: Sf Andrei, promotorul ortodxiei în țara noastră
Vineri 26 septembrie 2022

Invitat de către autoritățile locale din Caracal, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat o slujbă religioasă la Catedrala orașului, după care s-a întâlnit cu publicul iubitor de cultură prezent la Simpozionul Internațional „Balcanii – topos fundamental al culturii și civilizației europene”. IPS Teodosie, a vorbit celor prezenți despre însemnătatea primului Apostol care a promovat credința ortodoxă în țara noastră, respectiv Sf. Andrei, apostolul declarat ocrotitorul spiritual al românilor. Sfântul Apostol Andrei este prăznuit cu mare fast la 30 noiembrie, la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin din judeţul Constanţa. Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a mai vorbit și despre Sfântul Filip care avenit aici pentru a propăvăduit credința ortodoxă, după plecarea Sf Andrei, timp de 20 de ani. ,,Sfântul Andrei este cel trimis de Dumnezeu prin sorţi, astfel că avem aici 2 apostol din 12. Sfântul Andrei ne-a născut la această viaţă nouă, ne-a dăruit să-i fim ai lui Hristos. Sărbătoarea o vom ţine cu multă bucurie, cu multă însufleţire.”, spus, printre altele IPS Teodosie. 
(...)Continuare sursă text în revista Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului, de luni, 26 septembrie, 2022. 
Despre subiectele dezbătute la acest eveniment, vă invităm să urmăriți înregistrarea la VGtv Regional www.vgtvregional.ro 
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș.