Copyright © 2013 Numele firmei • Toate drepturile rezervate • TELEFON: +40 234 555 8910
VGtv OltActualitateActualitate 2024PoliticăPolitică 2019Politică 2020Politică 2022-2024Politică 2025EvenimentEveniment 2019Eveniment 2021Eveniment 2022Eveniment 2023Eveniment 2024Eveniment 2025AdministratieADMINISTRAȚIE 2023- 2024ADMINISTRAȚIE 2024-2025Administratie 2020Administratie 2020- 2021Administratie 2022Administratie 2019MondenMonden 2023Social Social 2024- 2025Social 2020Social 2022Social 2019SănătateCulturăCultură 2023- 2024Cultură 2019Cultură 2022EducațieReligieReligie 2024Emisiunea MERIDIAN SOCIAL VGtv ValceaActualitateSocialEvenimentAdministratieAdministratie 2022ReligieCulturăSanatateEducație VGtv ArgesActualitateEvenimentSocialAdministrație CulturăEducație ReportajVGtv MehedințiActualitateAdministrațiePoliticăEvenimentSocialCulturăInvățământReligieVGtv GorjAdministrațieReportajEvenimentCONTACT
index

REGIONAL
Vizitatori/zi
vgtv regional
 Cultură
Adaugă text aici
Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură
Olt. Muzeul Județean și-a îmbogățit colecția cu alte monede de patrimoniu
Vineri 16 decembrie 2022
Fostul polițist Paul Durcă, acum pensionar și unul dintre cei mai buni detectoriști olteni, a descoperit alte monezi de patrimoniu, foarte vechi într-o pădure de lângă localitatea Nicolae Titulescu pe care le-a predate zilele trecute Muzeului Județean Olt. 
În acest sens, George Smarandache, directorul Muzeului Județean Olt, alături de arheologul Florin Ciulavu au organizat o conferință de presă în care au explicat că aceste monede provin din mai multe țări, fiind vorba de piese otomane, austriece, suedeze, poloneze, habsburgice, și un ducat din aur realizat în Transilvania.
 Ciulavu a precizat că: „Este vorba despre un micuț tezaur monetar descoperit în data de 13 decembrie în pădurea de lângă localitatea Nicolae Titulescu. Sunt piese, unele importante, altele relativ importante, dar, per total, tezaurul este important și pentru noi ca specialiști, și pentru instituție, și pentru județ. Sunt monede din șase state, otomane, austriece, suedeze, poloneze, habsburgice, și una, cea mai interesantă, un ducat de aur realizat în Transilvania, la monetăria din Sibiu.(…)Domnul Durcă ne-a anunțat repede și îi mulțumim pentru acest lucru. Practic, dumnealui a găsit 10 monede, nouă din argint și una din aur, celelalte au fost descoperite de noi, după ce am ajuns acolo. Piesele au ajuns la Muzeul Județean Olt, și le puteți vedea. În marea lor majoritate sunt foarte bine păstrate, foarte frumoase, iar cei opt taleri austrieci sunt piese deosebite”. 
Acesta a mai adăugat că este foarte probabil ca modele să fi aparținut unui om înstărit, dar nu foarte bogat, și să fi fost îngropate în pământ pe fondul luptelor pentru tronul țării românești dintre Alexandru cel Rău și Mihai Viteazul. (...) Sursă text Semnalul ORA-S
 Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. Ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș.
Olt. Premieră teatrală la Slatina ,,Sarabanda Senzaționalului”
 Joi 1 Decembrie 2022
Asociația Culturală ,, Olt Artis” din Slatina a prezentat, aseară la Centrul Cultural ,,Eugen Ionescu”, premiera teatrală ,, Sarabanda Senzaționalului”, scrisă și regizată binecunoscutul și îndrăgitul actor slătinean, Nicolaie Tony Dincă. 
Așa cum era de așteptat, sala a fost în permanență în delir, aplaudând la scenă deschisă talentul actorilor amatori, care depășesc în multe privințe pe cei profesioniști. 
Subiectul a fost unul foarte realist cu patroni de presă corupți, care primesc șpăgi din partea politicienilor pentru a-și denigra adversarii, cu angajați sub acoperire, cu bârfă colegială, etc. , un subiect care înfățișează o societate fără morală, parvenită și fără cultură care se hrănește cu orice mizerie numai să-și atingă scopul meschin. 
Mai multe amănunte text în revista Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului, de luni 5 decembrie a.c.
 (Piesa este filmată doar parțial, finalul îl puteți vedea direct în sala de teatru!) 
 Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș, VGtv Regional www.vgtvregional.ro
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Lansare carte la Potcoava: Autori Doina Leulescu și Ioan Popa
 Sâmbătă 5 noiembrie 2022
,,Potcoava de-a lungul veacurilor”, este cartea care a fost lansată astăzi, în orașul Potcoava de către doi fii ai localității, prof. Doina Leulescu și Ioan C. Popa, eveniment care a avut loc în Sala de Spectacole a Liceului din localitate. 
Aceasta conține un studiu monografic despre orașul Potcoava care face parte dintr-un proiect ce se derulează sub egida Institutului de Sociologie al Academiei Române pe parcursul a trei ani, respectiv 2021-2023. Prima ediție s-a numit ,, Potcoava- șase secole de luptă pentru neatârnare” și a fost dedicată, de către cei doi autori memoriei eroilor potcoveni care au luptat, au suferit și s-au jertfit pentru apărarea pământului străbun, pentru libertatea și integritatea țării. Această primă ediție a fost lansată în 2021, la împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea Monumentului Eroilor din Războiul de Întregire Națională. 
Cât privește ediția lansată în acest an - ,,Potcoava de-a lungul veacurilor”, tinde să completeze prima ediție cu două capitol fundamentale din viața locuitorilor, respectiv Biserica și Școala. 
Lansarea a fost realizată în prezența unui public numeros, oameni de seamă pe care școala i-a pregătit aici ajungând profesori importanți, medici, ingineri, avocați, preoți ai bisericilor din satele Potcoavei.
  Ioan C. Popa este sociolog, publicist și diplomat, doctor în sociologie, cercetător asociat la Institutul de Sociologie al Academiei Român, membru UZPR.
 Doina Leulescu, a absolvit Facultatea de istorie din Craiova, fiind profesor de istorie, cercetător și publicist, autor a mai multor volume și, printre aletele a publicat în revista noastră numeroase articole despre eroii județului Olt.(...) Mai multe amănunte text în revista Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului, de luni 7 noiembrie a.c. Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș, VGtv Regional www.vgtvregional.ro
-----------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Simpozion internațional la Caracal- un eveniment de înaltă clasă
Vineri 23 septembrie 2022
Nume importante ale istoriei balcanice s-au reunit astăzi, 23 septembrie, a.c., la Teatrul Național din Caracal, cu prilejul Simpozionului Internațional „Balcanii – topos fundamental al culturii și civilizației europene”.
 Inițiatorii evenimentului Primăria municipiului Caracal cu sprijinul Academiei Internaționale „Mihai Eminescu” și Consulatul Onorific al Muntenegrului în Craiova, au invitat oameni de cultură din Grecia, Bulgaria, Kosovo, Republica Moldova și România pentru a dezbate aspecte interesante ale culturii și civilizației balcanice.​ 
Printre cei prezenți la acest important eveniment cultural de înaltă clasă putem enumera pe Ion Doldurea, primarul municipiului Caracal, un iubitor și un păstrător al culturii locale și naționale, Prof.univ.dr. Ion Deaconescu, președintele Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”; Cosmin Vasile, Președintele Consiliului Județean Dolj.
(...)
Continuare sursă text în revista Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului, de luni, 26 septembrie, 2022. 
Despre subiectele dezbătute la acest eveniment, vă invităm să urmăriți înregistrarea la VGtv Regional www.vgtvregional.ro 
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. George Smarandache: Muzeul Județean s-a îmbogățit cu patru noi tezaure!
Luni 5 septembrie 2022

Cercetările arheologice din Județul Olt, erau îl ultimii ani pe ,,cale de  dispariție” și cu excepția câtorva obiecte găsite întâmplător, de cine știe cine, activitatea muzeală era aproape inexistentă.
 Nu dorm să dezgropăm ,,morții” (poate o va face cine trebuie!) și nici să aruncăm cu pietre spre cineva anume, însă trebuie să menționăm că de la numirea pe funcția de director al actualui manager (cu acte în regulă!) George Smarandache, lucrurile s-a schimbat complet. 
Nu numai că Muzeul Județean Olt a ,,înviat” complet, având activități în fiecare zi dar, grație noii condceri a reușit să recupereze o Brățară Dacică, un tezaur foarte important pentru județul nostru, de la Muzeul Național de Istorie, dar a adus în custodia muzeală mai multe tezaure numismatice, găsite de către cercetători amatori, pasionați de istorie.
  ,,În momentul de față, desfășurăm săpături arheologice în localitatea Dobrosloveni la Romula-Reșca...”

 Mai multe amănunte în revista Semnalul Oltului, Ramnicului, Argeșului și Severinului www.semnalulora.wordpress.com
 Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare TV și montaj, Georgia Sebeș.
-----------------------------------------------------------------
Olt. Cel mai modern Cămin Cultural din Olt, inaugurat la Pleșoiu
Luni 8 august 2022
Cu ocazia Zilei Legumicultorului Pleșoian, în localitatea Pleșoiu, a fost inaugurat noul Cămin Cultural, construit pe CNI, cu nu mai puțin de 35 miliarde lei vechi.
 Primarul localității, Valeriu Măndescu ne-a declarat că această instituție culturală este unicat, cel puțin în Olt. 
 Impozanta clădire are 130 de locuri, este dotată și utilată complet cu stații de sonorizare, unde copii Ansamblului Folcloric ,, Mugurașii Oltului” își vor desfășura repetițiile, dar și spectacole cu diferite ocazii. Chiar în această zi, copii, membrii ai Ansamblului Mugurașii Oltului, au urcat pe impozanta scenă, au dansat sârbe și hore precum și călușul, dans reprezentativ al localității Pleșoiu dar și al întregii zone a Olteniei. 
 Tot cu acest prilej cinci cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie au fost felicitați și premiați cu câte 1000 de lei, iar cei prezenți le-au cântat un sincer ,, La mulți ani”.
 Dealtfel, această mare și importantă investiție nu este singura pe care primarul, Valeriu Măndescu a realizat-o în comuna sa în doar un mandat. 
Așa că, găsim aproape toate satele asfaltate, au alimentare cu apă, canalizare și gaze. Școlile sunt reabilitate complet, rigolele sunt aproape terminate, iar în fața primăriei este o adevărată oază de frumusețe și flori din cele mai diverse. 
 Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare TV și montaj, Georgia Sebeș.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Vernisaj de pictură la Sala ,,Artis” din Slatina - artistul Eugen Dumitru
Vineri 5 august 2022

La Galeria ARTIS din Slatina, a avut loc, astăzi, 5 august 2022, vernisajul expoziției personale a pictorului Eugen Dumitru. Despre activitatea artistică a renumitului pictor oltean a vorbit pictor George Păunescu, cel care i-a fost profesor la Facultatea de Arte Plastice din Craiova. 
 Eugen Dumitru este născut la 24 aprilie 1960, în comuna Ştefan cel Mare, judeţul Olt, a absolvit cursurile Şcolii Populare de Artă din Craiova (promoţia 1984), unde i-a avut profesori pe Victor Pârlac şi Liviu Gheorghe. Potrivit lui Eugen Dumitru, pictura i-a plăcut încă din vremea copilăriei ăi a avut drept mentor pe regretatul pictor caracalean, Dan Dimulescu. 
„Îmi aduc aminte că eram la grădiniţă când am pictat o vază cu flori şi am fost lăudat. Nu prea înţelegeam de ce. Vaza mi se părea că seamănă cu o sticlă de la lampă“, ne-a declarat pictorul. 
 În comuna natală, Ştefan cel Mare, a avut un vecin, care a şi studiat arta mai târziu, la care a găsit cărţi despre istoria artei şi albume. A avut expoziţii personale la Craiova, Târgu Jiu, Calafat, Slatina, Port Cetate, Dâmbovicioara, Argeș şi Constanţa. 
Prima sa expoziţie personală a avut loc la Galeria craioveană Vollard. Lucrările sale sunt în majoritate peisaje, naturi statice şi reproduceri pe pânză a unora dintre ele mai frumoase imobile pe care încă le mai are Cetatea Banilor.
 Tablourile, inundate în verde de diferite nuanţe, vorbesc parcă de felul omului care le-a creat. 
 Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare TV și montaj, Georgia Sebeș.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. ,,Cu cămaşa prinsă-n brâu"- Parada portului popular la Slatina
Miercuri 4 mai 2022
Muzeul Județean Olt a organizat astăzi în Parcul Eugen Ionescu o prezentare de costume tradiționale românești de sărbătoare, unele datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea din patrimoniul muzeului, specifice celor trei zone etnografice ale județului: Romanați, Câmpia Boianului și Olt. Organizatoare evenimentului, etnograful Claudia Balaș a ținut să precizeze că această paradă s-a născut din necesitatea de a proteja corpul de intemperii, portul popular, dezvoltându-se odată cu formele vieţii sociale, se manifestă ca unul din elementele de bază ale culturii materiale. ,,Cunoaşterea lui permite înţelegerea caracterelor proprii ale poporului şi contribuie esențial a definirea specificului etnic. Variind de la o regiune la alta, în funcţie de caracterul etnic, de evoluţia istorică a poporului, în funcţie de tradiţii, de condiţii social – economice , geografice, climatice, perfecţionându-şi structura şi dezvoltând de la o epocă la alta tot mai mult latura artistică, componentele portului popular se situează printre manifestările majore ale creaţiei artistice populare româneşti. Portul popular din judeţul Olt, parte integrantă a culturii populare româneşti, constituie un document viu al trecutului, care, dăinuind peste veacuri, a transmis generaţiilor mesajul unei creaţii artistice autentice, cu un conţinut propriu, specific, cu o puternică amprentă de originalitate, manifestată în formă, cromatică, ornamentică. Costumul tradiţional, depăşit treptat de formele portului adaptat noilor condiţii de viaţă, capătă în realitatea etnografică de azi un alt sens, păstrându-se ca un ansamblu rezervat zilelor de sărbătoare, nelipsit din manifestările de afirmare a creaţiei populare româneşti, atât în ţară cât şi în străinătate.”
Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de taraful de lăutari de la Morunglav, invitat special la acest eveniment. Pentru VGtv Regional a consemnat Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj Georgia Sebeș. www.vgtvregional.ro
------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Lansare de carte pentru copii la Casa de Cultură din Drăgănești-Olt
Sâmbătă 2 aprilie 2022
Cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții pentru Copii și Tineret, la Drăgănești Olt, a avut lansarea cărții pentru copii ,, Lumea desenată a Poeziei”, în prezența a numeroși copii, părinți și oameni de cultură din acest frumos oraș.
 Evenimentul a avut loc în sala de spectacole a Casei de Cultură ,, Ileana Constantinescu”, și a fost prezentat de Mihaela Lală, directorul Muzeului Câmpiei Boianului ,, Traian Zorzoliu”.
Cele două autoare ale cărții, Liliana Ghiță Boian, cea care a scris versurile și învățătoarea Elena Marinaș, cea care, alături de copii clasei a IV-a de la Școala din Comani au făcut ilustrația, au ținut să vorbească publicului despre frumoasa colaborare pe care o au de foarte mult timp și despre faptul că această lansare a fost întârziată cu doi ani din cauza pandemiei.
Copii clasei a IV, coordonați de învățătoarea Elena Marinaș au fost felicitați pentru talentul și contribuția lor la această carte, după care au prezentat un frumos program artistic de înaltă clasă, cu muzică, dans și poezie.
 (...) Mai multe amănunte în revista Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului, de luni 4 aprilie 2022.
Pentru VGtv Regional a consemnat Georgiana Leulescu, op. imagine ing. Grigore Sebeș, editare și montaj Georgiana Sebeș.
---------------------------------------------------------------------------
Olt. Monede antice descoperite la Morunglav
 Luni 7 martie 2021

Arheologii Muzeului Județean Olt au făcut demersurile pentru obținerea autorizației pentru diagnostic arheologic, lucrări ce au început în data de 21.02.2022 respectiv, cercetarea arheologică, după ce pe 17 februarie au fost descoperite cu ajutorul unui detector de metale două monede antice din argint, pe raza comunei Morunglav.
Directorul Muzeului, George Smarandache a precizat că ,,Pe lângă cele două piese au mai fost descoperite alte 12 monede, imitații de tetradrahme macedonene de tip Filip al II-lea (sec. IV a. Chr.), o fibulă care datează din epoca romană și un cercel fragmentar databil în sec. XI-XII, cu influențe bizantine. Obiectele amintite au fost descoperite la adâncimi care variază între 5 și 35 cm.”
 Această cercetare a relevat existența unei locuiri preistorice în zonă, fiind descoperite multe fragmente ceramice. Toate piesele identificate au intrat în procedura de conservare și restaurare și se vor face demersurile pentru includerea noului sit în Repertoriul Arheologic Național.
Costurile pentru realizarea diagnosticului au fost suportate de Muzeul Județean Olt, cu sprijinul Consiliului Județean Olt. Demersul a fost susținut de Primăria Morunglav și Direcția Județeană pentru Cultură Olt.
( Sursă text Semnalul ORA) VGtv Regional www.vgtvregional.ro Leulescu, imagine, editare TV și montaj ing. Grigore Sebeș
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Bratara Dacică descoperită la Optași-Măgura, s-a întors la Muzeul Județean după patru ani!
Miercuri 8 septembrie 2021
În 2017, aveam să descoperim că pe teritoriul județului Olt, au existat urme a celei mai vechi civilizații daco- tracice, când pe raza comunei Optași Măgura a fost găsită, de către un tânăr localnic o brățară din aur.
De fapt, de-a lungul timpului au fost găsite foarte multe artefacte despre care vetiți arheologi și cercetători au stabilit că sunt foarte valoroase și au aparținut familiilor regale de pe teritorul Daco-Traciei. Aceasta a fost trimisă, la scurtă vreme după ce a fost descoperită Muzeului Național de Istorie pentru a fi restaurată și datată, însă , neoficial se vorbește că conducerea muzeului nu ar mai fi vrut săă o înapoieze.
Doar insistența noului director, George Smarandache a readus în patrimoniul județului Olt, această piesă de o valoare inestimabilă. Potrivit specialiștilor Brățara dacică de aur de la Optaşi Măgura are o valoare istorică deosebită, prin faptul că este cel mai mare obiect de aur geto-dacic cunoscut până în prezent la sud de Carpați (cu o greutate totală de 107.98 g) şi pentru că poartă reprezentarea dragonului înaripat, un simbol al clanului regal dacic din vremea lui Burebista şi deceniile imediat următoare.
La fericitul eveniment au participat (...) Amănunte în revista Semnalul Oltului, Râmnicului Argeșului și Severinului.
Redactor Georgiana Leulescu, op. imagine ing. Grigore Sebeș,
-------------------------------------------------------------------------------
Olt. Lansare de carte la Biblioteca Județeană: Elena Tănase și Corneliu Colpacci
Marți 6 iulie 2021
 Eveniment cultural de mare anvergură după o lungă perioadă de suspendare a ,,plăcerilor sufletului”, s-a desfășurat azi la Biblioteca Județeană ,,Ion Minulescu” din Slatina, unde în  prezența unui public numeros, a avut loc lansarea a mai multor volume de proză și poezie a autorilor Elena Tănase din Corabia și Corneliu Colpacci din Slatina.
Chiar dacă are o vârstă onorabilă, Elena Tănase este veșnic îndrăgostită, iar proza scurtă din cărțile sale exprimă cu prisosință acest sentiment.
În schimb, Corneliu Colpacci, despică firu-n patru în ceea ce privește dragostea de neam și țară, patriotismul, dar și despre fariseii politici.(...)
(...) Amănunte text în revista Semnalul ORA.
Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu, op. imag ing. Grigore Sebeș, VGtv Regional www.vgtvregional.ro




---------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Expoziție în premieră la Slatina cu obiecte de la Muzeul Brukenthal
Vineri 25 iunie 2021
  Vineri 25 iunie, Muzeul Județean Olt a fost gazda unei expoziții în premieră sub titulatura ,, Servirea mâncării între  medieval și modern”, eveniment în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal.  Expoziția „Servirea mâncării, între medieval și modern” prezintă o istorie a evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern. ,,De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării, poveștile cuprinse în această expoziție urmăresc evoluția cuțitului de la armă - tacâm la stadiul de cuțit de masă, materialele alese în producerea lingurilor sau povestea Cenușăresei tacâmurilor – furculița, a cărei folosire generalizată a reușit abia în era industrializării.  De asemenea, narațiunea expoziției urmărește felul în care statutul social este subliniat prin intermediul achiziționării și folosirii instrumentarului de masă. În cadrul expoziției sunt prezentate piese din argint, cupru și oțel din colecțiile Muzeului de Istorie - Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX, mai puțin cunoscute sau care nu au fost expuse până la această dată.”, a spus printre altele directorul muzeului Județean Olt, George Smarandache
(...) Amănunte text în revista Semnalul ORA.
Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu, op. imag ing. Grigore Sebeș, VGtv Regional www.vgtvregional.ro
------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Muzeul Județean Olt, o altfel de viziune sub conducerea lui George Smarandache
Marți 1 Iunie 2021

Numit de la 1 martie, anul acesta director al Muzeului Județean Olt, George Smarandache, fost director la Centrul Cultural ,, Eugen Ionescu” din Slatina, vine cu un suflu nou, prin care încearcă să dea o altă valență muzeului, una mai antrenantă, deschisă către nou, interesantă... ,, Am găsit aici un colectiv profesionist, deschiși la dialog și am avut ce învăța de la ei. Încă din prima lună am desfășurat câteva activități care s-au bucurat de interesul slătinenilor, și nu numai, pentru că activitățile s-au desfășurat în mare parte în mediu on-line. În continuare dezvoltăm mai multe relații și protocoale cu instituții similare din țară, cu instituții de cultură de la nivel înalt cum ar fi Academia Română, Muzeul Național de Istorie de la București, cu Institutul Național de Arheologie și încercăm să facem lucrurile cât mai firești, pentru că așa trebuie să fie într-o instituție de acest fel.”, ne-a precizat, noul director al Muzeului Județean Olt, George Smarandache.
(...) Amănunte text în revista Semnalul ORA.

Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu, op. imag ing. Grigore Sebeș, VGtv Regional www.vgtvregional.ro
---------------------------------------------------------------------------------------------

Expoziție cu vânzare de vase din Cultura Cucuteni la Muzeul Județean Olt
 Marți 2 iunie 2021
Muzeul Județean Olt, este gazda unei expoziții de ceramică de inspirație cucuteniană, al cărei vernisaj a avut loc, pe 18 mai de Ziua Internațională a Muzeelor, într-o sală special amenajată de la parterul instituției culturale. Autorii acestei expoziții inedite, numite sugestiv ,, Pământ și foc” sunt soții Ion și Nicoleta Mitroi, din Roșiorii de Vede, Județul Teleorman. ,, Este o expoziție de ceramică de inspirație cucuteniană și gumelnițeană, sunt obiecte noi lucrate de doi creatori teleormăneni, Ion și Nicoleta Mitroi, o familie din satul Măldăieni, județul Teleorman. Este un proiect la care au am visat mai demult, și anul acesta am reușit să aducem aceste obiect pe care ei le creează cu multă muncă și pasiune, pe simezele Muzeului Județean Olt. Deci, putem spune că este o premieră expozițională pentru Slatina și Județul Olt. Aceste vase sunt inspirate de Nicoleta și Ion Mitroi, din cultura cucuteniană, o cultură întâlnită în Moldova spre Ucraina, Transilvania și doar o parte din nordul Munteniei. Acești artiști au fost fascinați de cultura neolitică cucuteniană, făcând la început doar reproduceri după vasele descoperite și se inspirau foarte mult după exponatele Muzeului de la Piatra Neamț. Între timp au câștigat experiență și lucrează lutul, îl modelează și dau formele care se văd aici, preluând doar motivele ornamentale și paleta cromatică. Respectă și ei întocmai tehnica de lucru, aceste vase nefiind lucrate la roate ci cu mâna, modelate prin înălțare (...) ”, a ținut să precizeze, printre altele, gazda evenimentului, Claudia Balaș, șefa Secției de Etnografie din cadrul Muzeului Județean Olt.(...) Sursă text Semnalul ORA. Redactor/Reporter Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj, Georgia Sebeș, VGtv Regional www.vgtvregional.ro
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Olt. Expoziție de pictură in memoriam Vergiliu Dan Dimulescu
 Miercuri 21 aprilie 2021

Sala Artis din Slatina, ce aparține Muzeului Județean Olt, a fost gazda unei expoziții de pictură în memoria artistului plastic caracalean, Dan Vergiliu Dimulescu. Gazda evenimentului cultural, George Smarandache, directorul Muzeului Județean Olt, a invitat mai mulți prieteni ai regretatului pictor, printre care am aminti pe Gheorghe Dican, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Vâlcea, profesorii de arte plastice Cătălin Podoleanu, de la Liceul Nicolae Titulescu din Slatina și Marcel Duțu de la Liceul din Drăgănești Olt, precum și pictorița Cristina Botez.
Despre prietenia ce i-a legat de o viață, a vorbit în deschiderea evenimentului pictorul Gheorghe Dican de la Rm Vâlcea, adăugând că va contribui personal la înființarea unei secții muzeale la Caracal, dedicate regretatului său prieten Dan Dimulescu.
De asemenea, cei doi mai tineri colegi de breaslă, Cătălin Podoleanu și Marcel Duțu, au ținut, la rândul lor să amintească despre cel care le-a fost mentor și prieten apropiat, cu care au participat la diferite expoziții de grup sau tabere de pictură. Printre lacrimi, a spus câteva cuvinte despre cel ce i-a fost coleg de facultate și Cristina Botez, amintindu-și cu emoție de creațiile lui Dan Dimulescu
(...) Sursă text Semnalul ORA.
Mai multe amănunte la VGtv Regional www.vgtvregional.ro,
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș
............................................---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Revoluția lui Tudor Vladimirescu în concepția istoricilor olteni
Joi 1 Aprilie 2020
Muzeul Județean de Istorie Olt, a fost gazda unei dezbateri pe tema implinirii a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu (...)
Tudor Vladimirescu (sau Theodor, așa cum s-a iscălit întotdeauna) s-a născut în satul Vladimir din Gorj, pe la 1780, (data nașterii încă este subiect de controversă istorică), într-o familie de țărani liberi, cu o bună stare materială.
A devenit unul dintre reprezentanții tinerei burghezii aflate în plină ascensiune: a fost arendașul mai multor moșii, vătaf de plai (subprefect) de Mehedinți și a practicat negustoria. A participat la războiul ruso-turc din 1806 – 1812 în fruntea unui corp de panduri olteni, fiind decorat cu ordinul „Sfântul Vladimir” clasa a III-a și înălțat la gradul de locotenent.
A călătorit mult în țară și în străinătate, a învățat câteva limbi străine și a legat o strânsă prietenie cu intelectuali ardeleni (Gheorghe Lazăr devenindu-i sfetnic apropiat), prin intermediul cărora a avut acces la lucrările unora dintre corifeii Școlii Ardelene. A dat dovadă de reale aptitudini de comandant și organizator militar, fiind cel care a pus bazele noilor unități de panduri, care trebuiau să devină nucleul „Adunării norodului” – oastea revoluției de la 1821. (...)
Mai multe amănunte în revista Semnalul ORA www.semnalulora.wordpress.com
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, VGtv Regional 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Olt. Lansare de carte la Slatina a jurnalistei Carmen Dumitrescu
Sambătă 1 februarie 2020
Prima zi de februarie a fost una foarte frumoasă, atât din punct de vedere climatologic cât și cultural.
Jurnalista teleormăneancă Carmen Dumitrescu a lansat ce-a dea doua carte, numită sugestiv ,, Cei care nu mint”, după ce , în urmă cu doi ani,  a mai lansat o altă carte, ,,Purgatoriul Nebunilor”. Evenimentul a avut loc la Restaurantul Senator din Slatina, unde au participat un public numeros iubitor de cultură, printre care am aminti pe directorul Muzeului Județean, Laurențiu Guțică.
Amfitrionul evenimentului a fost jurnalistul și scriitorul Dumitru Sârghie, cel care reușește de fiecare dată, când organizează un astfel de eveniment, să aducă un strop de inedit.
Folkloristul Viorel Ștefănescu, a fost cel care a deschis evenimentul cu câteva melodii vechi de pe vremea când activa la cenaclul Flacăra, condus de poetul Adrian Păunescu.
O altă surpriză a fost Ion Crețeanu, un interpret de muzică veche populară care a stors lacrimi cu doinele sale.
Cea care a făcut un rezumat pertinent și elocvent al cărții lansate de Carmen Dumitrescu, a fost prof. Elena Sârghie, care a spus printre altele: ,,Convinsă fiind, din prima pagină, că „grețurile” Anastasiei provin de la o nobilă sarcină, rodul vreunei iubiri ascunse, aveam să constat, cu surprindere, că nu era deloc așa. Că, de fapt, grețurile ei aveau altă cauză. Era vorba, așa cum am interpretat eu, de frustrările sale născute din lupta continuă dintre (...) Mai multe amănunte Semnalul ORA. Pentru VGtv Regional a consemnat Georgiana Leulescu, op. imagine, editare și montaj ing. Grigore Șebeș www.vgtvregional.ro
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Seară de teatru la Slatina. IONA de Marin Sorescu
Publicul slătinean iubitor de teatru, a putut viziona aseară, pe scena Centrului Cultural ,, Eugen Ionescu”, piesa IONA de Marin Sorescu, în interpretarea de excepție a lui Lari Georgescu, secondat de Adrian Nour și Lucian Maxim. Iona este o parabolă dramatică cu un singur personaj scrisă de dramaturgul și poetul Marin Sorescu, fiind publicată în 1968, pe 18 ianuarie în revista Luceafărul. Eroul din Iona, interpretat de Lari Georgescu, este un pescar, solitar, înstrăinat de ai săi, care își pune problema cunoașterii și a destinului, pentru a descoperi absurdul. Adaptare după piesa lui Marin Sorescu, IONA, prezentată aseară la Slatina, preia tema centrală de singurătate și o transpune în drama omului modern, înghițit de un pește metafizic, creat în subconștientul bolnăvicios al personajuluii pentru a-l proteja de evenimentele tragice ce i-au pus stăpânire pe viață și pe sănătatea sa mentală. În final același pește îl va arunca într-o spirală descendentă spre autoizolare și autodistrugere. IONA nu este Iona. Autorul folosește acronimul pentru a pune în valoare multiplele personalități ce se creează în mintea rătăcită a pescarului, pentru a-l ajuta să respingă cruda realitatea, este insula de salvare a personajului de universul înconjurător, absurd și dezolant ce-i descompune ușor viața, visurile și apoi echilibrul psihic. Vizionând piesa, ne dăm seama despre lupta noastră interioară în replică cu realitatea, pe care uneori o depășim, iar alteori ne mințim că nu mai există. Totuși, realitatea, la rândul ei, ne va forța la final să luăm o decizie. Ori continuăm viața mințindu-ne pentru a păstra un strop din amintirea zilelor când totul era mai bine, ori învățăm să ne înfruntăm demonii, în speranța izbăvirii, pentru ca apoi să putem încerca să reclădim ce a rămas din viață, să ieșim din nou la suprafață. De remarcat, la spectacolul de aseară a fost faptul că Lari Georgescu, cel care a interpretat personajul principal, și-a exprimat rolul printr-un dans de excepție, care a ridicat publicul spectator în picioare, gradulându-l cu minute în și de aplauze. Remarcabilă a fost și acompaniamentul muzical și de fond al celor doi actori Adrian Nour și Lucian Maxim.
Redactor Georgiana Leulescu
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recital de poezie al copiilor de la DGASPC de ziua lui Eminescu
Miercuri 15 ianuarie 2020
Asa cum ne-au obișnuit de opt ani încoace, copii instituționalizați din cadrul DGASPC Olt, coordonați de inimosul director Rădița Piroșca, au prezentat un emoționant recital de versuri scrise de poetul nepereche al națiunii noastre, Mihai Eminescu. Evenimentul, prezentat de George Smarandache, a avut loc în foaierul Centrului Cultural ,, Eugen Ionescu” din Slatina, iar copii au fost îmbrăcați în costume de epocă, spre încântarea publicului. ***
Mihai Eminescu s-a născut la Botoşani la 15 ianuarie 1850. Este al şapte-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, născută Juraşcu, fiică de stolnic din Joldeşti. Îşi petrece copilăria la Botoşani şi Ipoteşti, în casa părinteasca şi prin împrejurimi, într-o totală libertate de mişcare şi de contact cu oamenii şi cu natura. Această stare o evocă cu adîncă nostalgie în poezia de mai târziu ("Fiind băiat…” sau "O, rămîi"). Între 1858 şi 1866, urmează cu intermitenţe şcoala la Cernăuţi. Termină clasa a IV-a clasificat al cinci-lea din 82 de elevi după care face 2 clase de gimnaziu. Părăseşte şcoala în 1863, revine ca privatist în 1865 şi pleacă din nou în 1866. Între timp, e angajat ca funcţionar la diverse instituţii din Botoşani (la tribunal și primărie) sau pribegește cu trupa Tardini-Vlădicescu. 1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. În ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul şi elevii scot o broşură, "Lăcrămioarele învăţăceilor gimnazişti” , în care apare şi poezia "La mormântul lui Aron Pumnul” semnată M.Eminovici. La 25 februarie / 9 martie pe stil nou debutează în revista "Familia”, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia "De-aş avea”. Iosif Vulcan îi schimbă numele în Mihai Eminescu, adoptat apoi de poet şi, mai târziu, şi de alţi membri ai familiei sale. În acelaşi an îi mai apar în "Familia” încă 5 poezii. (...) Sursă text Semnalul ORA Redactor/ Reporter Georgiana Leulescu, op. imag., dep. tehnic, ing. Grigore Sebeș. VGtv Regional www.vgtvregional.ro