Copyright © 2013 Numele firmei • Toate drepturile rezervate • TELEFON: +40 234 555 8910
VGtv OltActualitateActualitate 2024PoliticăPolitică 2019Politică 2020Politică 2022-2024EvenimentEveniment 2019Eveniment 2021Eveniment 2022Eveniment 2023Eveniment 2024AdministratieADMINISTRAȚIE 2023- 2024Administratie 2020Administratie 2020- 2021Administratie 2022Administratie 2019MondenMonden 2023Social Social 2024Social 2020Social 2022Social 2019SănătateCulturăCultură 2023Cultură 2019Cultură 2022EducațieReligieReligie 2024Emisiunea MERIDIAN SOCIAL VGtv ValceaActualitateSocialEvenimentAdministratieAdministratie 2022ReligieCulturăSanatateEducație VGtv ArgesActualitateEvenimentSocialAdministrație CulturăEducație ReportajVGtv MehedințiActualitateAdministrațiePoliticăEvenimentSocialCulturăInvățământReligieVGtv GorjAdministrațieReportajEvenimentCONTACT
index

REGIONAL
Vizitatori/zi
vgtv regional
 Cultură
Adaugă text aici
Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****Cultură*****
Olt. Stagiunea teatrală începe cu piese noi și actori de marcă
Vineri 15 noiembrie 2019
În perioada următoare, urmează a avea loc Festivalul de Teatru „Acasă la Eugen Ionescu”, un festival de teatru care deja are tradiție, care a ajuns la cea de-a IX-a ediție. Festivalul este organizat de Primăria Slatina și Asociația Culturală „Center Inter Art” România.
Este un festival care se va desfășura pe parcursul a 10 zile , în perioada 20-30 noiembrie 2019. Organizatorii propun la acest festival o întreagă suită de piese de teatru, cu activitatea amplă în care s-a căutat aproape de fiecare dată să fie adus pe scena Teatrului din Slatina mari actori pe care nu îi vedem așa de des la Slatina. Dintre actorii care vor fi prezenți la acest festival, putem să-i evidențiem pe George Tomiță, Marius Bodochi, Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, Ana Țurcașiu ș.a.m.d.
„Cu astă ocazie, invit toți slătinenii care vor să vină și să vadă aceste piese de teatru, în perioada acestui festival de teatru. Așadar, așteptăm slătineni cât mai mulți să vină să-și ridice invitațiile care sunt gratuite” a ținut să menționeze Gigi Ernest Vâlceleanu, viceprimarul orașului Slatina. ( ...) Sursă text Semnalul ORA.
Mai multe amănunte la VGtv Regional.
Reporter Georgiana Leulescu, redactor Ionuț Cocârlău, op. imag. Georgiana Raicu, depart. tehnic ing. Grigore Sebeș.

----------------------------------------------------------------
Dublă lansare de carte la Slatina
Vineri 21 iunie 2019
,,Biserica de sub salcie; schiţe şi nuvele” și ,,Flori de aţă despicate” - poezii, sunt cele două cărți lansate ieri, 20 iuie, a.c., de fostul ministru al Culturii, Nicolae Croitoru. Evenimentul cultural a avut loc la Biblioteca Județeană ,, Ion Minulescu”  din Slatina, în prezența unui public numeros, oameni de cultură, familia și prieteni ai autorului.


Mai multe amănunte în revista Semnalul ORA, de luni 24 iunie a.c. Redactor/ op. imag. Georgiana Raicu, VGtv Regional www.vgtvregional.ro


Florina Ungureanu și-a lansat un nou volum de poezie de dragoste
Vineri 17 mai 2019

Profesorul Florina Ungureanu, și-a lansat cel de-al IV-lea volum de poezie de dragoste, numită sugestiv ,, Blak Box”. Evenimentul a avut loc, joi 16 mai, a.c., orele 17.00, la Casa Corpului Didactic Olt, din Slatina, în prezența a numeroși prieteni, oameni care iubesc poezia.
Printre acești am enumera pe poeții Corina Dașoveanu și prof Victor Iacobescu, Petrișor Militaru, critic literar și editor șef la Editura ,,Aius” din Craiova, precum și Marius Bălașa, directorul CCD Olt.
Cei mai sus enumerați au vorbit despre versurile Florinei Ungureanu, despre emoțiile transmise. Chiar dacă nu a fost prezent, jurnalistul Dumitru Sârghie a ținut să transmită, în stilu-i caracteristic și prin vocea Corinei Dașoveanu, gândurile sale cuprinse într-un articol special din ziarul ce-i aparține, Linia Întâi.
Evenimentul cultural s-a încheiat cu o surpriză muzicală a Florinei Ungureanu, un moment artistic deosebit de emoționant care a ținut să arate că este nu numai o poetă desăvârșită, dar și o voce admirabilă.
Mai multe amănunte în revista Semnalul ORA, de luni 20 mai a.c. Redactor/ op. imag. Georgiana Raicu, VGtv Regional www.vgtvregional.ro
Olt. Lansare de carte la Teatrul ,,Eugen Ionescu” din Slatina

George Smarandache, directorul Teatrului ,, Eugen Ionescu” din Slatina, a lansat , miercuri 28 martie, a.c., ,,Fluturele alb“, o carte excepțională prin conținut și prezentare apărută la Editura Hoffman.
 La acest eveniment au participat numeroși oameni de cultură, prieteni ai autorului, iar pe calea internetului, George Roca, din Sydnei, un cunoscut iubitor de cultură al românilor din diaspora,  l-a felicitat pentru această nouă carte dedicată teatrului.
„...Această operă dramatică aduce la un loc teatrul de tip existențialist și teatrul absurd, într-o abordare autentică, originală, cu măști la vedere ale unor personaje oglinzi în care (ne) regăsim fie partea luminoasă, fie cea întunecată, angoase, nebunie, frustrări, propunându-ne, într-o exprimare artistică foarte inspirată, și o filosofie de viață...“ a spus printre altele, Victor Tița, directorul Facultății de Inginerie Economică din cadrul USAMV, Filiala Slatina. (...) Redactor Georgiana Raicu, op. imag. Viorel Raicu, www.vgtvregional.ro
 Ziua Internațională a Teatrului marcată la Biblioteca Judeteană

Biblioteca Județeană Olt “Ion Minulescu” marchează miercuri, 27 martie, începând cu ora 14.00, Ziua Internațională a Teatrului printr-o serie de activități, desfășurate în colaborare cu Palatul Copiilor “Adrian Băran” din Slatina, Liceul Teoretic “Ion Gh. Roșca” din Osica de Sus și Școala Gimnazială “Voievod Brâncoveanu” din Brâncoveni.
În programul destinat acestei interesante acțini culturale s-au aflat monologuri și piese de teatru printer care amintim: “În țara lui Mură-n Gură” (monolog de Nina Casian) – Manea Adelina – Palatul Copiilor “Adrian Băran” Slatina, prof. Mădălina Balica; “Dragostea și tractorul” (dialog dramatizat) – Drăghici Raluca, Mincă Robert – Liceul Teoretic “Ion Gh. Roșca” Osica de Sus, prof. Cornelia Popa; “Vreau la balamuc” (monolog) – Vărzaru Selin – Școala Gimnazială “Voievod Brâncoveanu” Brâncoveni, prof. Liliana Emilia Stanciu; “Domnișoara de smântână” (de Nina Casian) – Petre Elisa, Karakas Dilara – Palatul Copiilor “Adrian Băran” Slatina, prof. Mădălina Balica; (...) Sursă text Semnalul ORA.
Redactor/ op. Georgiana Raicu, VGtv Regional www.vgtvregional.ro
----------------------
Olt. Gala Scriitorilor Olteni, un real succes
Vineri 22 martie 2019


Pentru a repara o gafă a autorităților locale din Slatina, un grup de scriitori și poeți, coordonați de scriitorul Grigore Călin, s-a organizat ,,Gala scriitorilor” ce a avut loc joi, 21 martie, la Centrul Cultural ,, Eugen Ionescu din Slatina. Potrivit organizatorilor evenimentul coincide cu sărbătorirea ,,Zilei Internaționale a POEZIEI”, declarată de UNESCO în anul 1999. La ,,Gala scriitorilor” au participat scriitori-autori de opere literare, dar și autori de opere artistice, științifice, sau publicistice, artiștii plastici, indiferent de apartenența la U.A.P., scriitorii ce fac parte din L.S.R., U.S.R., dar și cei neafiliați, jurnaliștii, realizatorii tv, fotografii, caricaturiștii și alți oameni de cultură din Olt și Vâlcea. Anul acesta Diplomele de Excelență au fost acordate oamenilor de cultură care au activat la L.S.R.- Filiala Olt și la Cenaclul literar-jurnalistic ”Dumitru Caracostea” de la Biblioteca Județeană ”Ion Minulescu” din Slatina.” Se precizează în regulamentul organizatorilor. Începând cu anul viitor Diplomele de Excelență, se vor atribui, potrivit organizatorilor, numai scriitorilor care lansează cărți, care obțin premii sau artiștii plastici propuși de Muzeul Județean. (...) Sursă text Semnalul ORA Redactor Georgiana Raicu, op. imag. Viorel Raicu VGtv Regional www.vgtvregional.ro
===========================================================================
Pescărușul” de Cehov, jucat cu casa închisă la Slatina

Vineri 1 februarie 2019

O piesă excepțională, a fost jucată pe scena Teatrului ,,Eugen Ionescu” cu casa închisă, de către cunoscuții actori din cadrul Asociației Culturale ,,Enter Inter Art România”. ,, Pescărușul” de Cehov, a fost pusă în scenă de Nicolaie Dincă, care s-a întrecut pe sine și de această dată. Această piesă celebră a unui dintre cei mai cunoscuți scriitori ruși, Anton Pavlovici Cehov, s-a bucurat de un succes răsunător, având în vedere că nu este pentru prima dată când este prezentată publicului slătinean pe această scenă, premiera având loc, anul trecut pe 20 noiembrie. ,,Pescărușul” e prima dintre cele patru mari piese ale dramaturgului rus Anton Pavlovici Cehov. Piesa a fost scrisă în 1895 și a fost pentru prima dată pusă în scenă în 1896. Textul dramatizează conflictul romantic și artistic născut între 4 personaje: ingenua Nina, autoritara doamnă Irina Arkadina, fiul ei, creator de piese experimentale Konstantin Treplev și faimosul scriitor Trigorin.
(...) Amănunte în revista Semnalul ORA.
Redactor Georgiana Raicu, op. Viorel Raicu, VGtv Regional www.vgtvregional.ro(Selecțiuni din piesă în exclusivitate)
=========================

Cartografii Cromatice” la Galeria Artis din Slatina
Miercuri 16 ianuarie 2019

Muzeul Judeţean Olt în parteneriat cu Filiala UAP Vâlcea au organizat la Galeria Artis din Slatina, miercuri 16 ianuarie 2019, vernisajul expoziției de pictură „Cartografii cromatice”, semnată de Cătălin Podoleanu, membru stagiar al Filialei Vâlcea a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Demersul expoziţional se doreşte un experiment vizual, ce aminteşte de conceptele clasice ale picturii abstracte, orfism, constructivism, gestualism, abstractionism liric, prin care artistul caută să pună în valoare elementele intime ale armoniilor cromatice prin raportari directe la aspectele vieţii moderne. Titlul expoziției este o metaforă plastică care încearcă să definească trăirile lăuntrice ale unui pictor ce „cartografiază” zone ale incandescenței artistice. Cătălin Podoleanu navighează prin „Lumea Sublimă” a culorilor și imortalizează pentru eternitate clipa de grație a revelației spirituale. Prezintă: Laurenţiu Guţică-Florescu, Directorul Muzeului Judeţean Olt Invitat de onoare: Gheorghe Dican, Vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi Preşedinte al filialei UAP Vâlcea Expoziția este deschisă publicului în perioada 16 ianuarie - 8 februarie 2019. Amanunte in revista Semnalul ORA. Georgiana Raicu, op. imag, editare și montaj, Viorel Raicu VGtv Regional, www.vgtvregional.ro
------------------------------------------------------------

,,Sub semnul lui Eminescu” Manifestări culturale la Slatina

Marți 15 ianuarie 2019
Ziua Culturii Naționale este un nou prilej de a-l omagia pe Mihai Eminescu. Primăria Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România și Centrul Cultural Eugen Ionescu, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, cu Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, cu Colegiul Național Vocațional Nicolae Titulescu, cu Colegiul Național Radu Greceanu, cu Asociația Culturală ,,Iordache Art” și Corul ,,Voces Primavaera” au desfășurat două evenimente culturale care au avut loc în Foaierul Centrului Cultural Eugen Ionescu: o expoziţie de grafică: Eminescu – poet nepereche; Cabinetul Eminescu (actori – Eminescu şi Veronica Micle) într-un decor inspirat dintr-o poezie eminesciană; recital de poezie – copii de la DGASPC Olt; atmosferă de epocă (figuranţi îmbrăcaţi în costume de epocă – bărbaţi şi femei: costume de la platoul de filmări Buftea, Bucureşti – Daniela Diaconescu); muzică ambientală pe versuri eminesciene. Cel de-al doilea eveniment s-a desfășura în sala de spectacole a Centrului Cultural Eugen Ionescu și a prezentat spectatorilor un film documentar despre marele poet omagiat. A urmat un recital de poezie eminsesciană susținut de actorii Corina Dașoveanu și Remus Iordache, cu titlul ,, Eminescu – poet nepereche” . În același timp, copiii de la Direcția pentru Protecția Copilului Olt, au prezentat o paradă – promenadă, personajele fiind îmbrăcate în costume de epocă cu costume de la platoul de filmări Buftea, Bucureşti cu sprijinul Danielei Diaconescu. Corul „Voces Primavaera”, de la Scoala Populară de Artă, coordonați de profesorii Arald Feraru și Maria Silinescu, au interpretat un concert pe versuri eminesciene. Redactor Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj, ing. Viorel Raicu, VGtv Regional, www.vgtvregional.ro
------------
Olt.Anotimpurile Slatinei- O nouă carte lansată de Elena Sârghie
Profesorul Elena Sârghie a lansat joi seara, o nouă carte dedicată Slatinei și celebrilor săi locuitori, numită ,, Anotimpurile Slatinei”, o lucrare de referință a istoriei reședinței Oltului, ale cărei materiale au fost strânse de autoare de-a lungul carierei didactice.
La această lansare au participat Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt, istoricul Aurelia Grosu, din cadrul aceleiași instituții, fostul inspector școlar general Dumitru Nica, precum și numeroși oameni de cultură și iubitori de istorie, prieteni ai Elenei Sârghie.
Evenimentul s-a desfășurat la Biblioteca Județeană ,,Ion Minulescu” din Slatina, gazda fiind, de această dată jurnalistul Dumitru Sârghie, soțul autoarei, la rândul său scriitor și poet. Cartea ,, Anotimpurile Slatinei”, cel de-al patrulea volum lansat de Elena Sârghie a apărut în condiții grafice deosebite la editura Arena Artelor și tipărită la Tipografia Hoffman. Despre această carte autoarea a spus că este dedicată Centenarului Unirii ( sursă text Semnalul ORA)
Redactor Georgiana Raicu, op. imag. editare și montaj TV Viorel Raicu,VGtv Regional www.vgtvregional.ro
------------------------------------
Olt. Trupa Arhaic la Slatina cu muzică și lansări de carte

Centrul Cultural Eugen Ionescu în colaborare cu Asociația Culturală Olt Artis Slatina, a fost gazda unui eveniment cultural cu sprijinul Primăriei Slatina și a Asociației Culturale Center ,,Inter Art” a oferit încă un dar, de data aceasta din partea lui Moș Nicolae. A fost o seară specială, un spectacol nou cu Trupa Arhaic, prezentări de carte, poezie și bună dispoziție, așa ca în apropiere de sărbătorile de iarnă. Trei Nicolae ( Nicolae Doboș de la Alexandria, Nicolaie Dincă de la Slatina și Nicu Cismaru de la Râmnicu Vâlcea), alături de încă doi scriitori și poeți (Ela Nicolau de la Alexandria și Marian Malciu de la Slatina) ne aduc bucuria cuvântului scris și rostit alături de muzica Trupei Arhaic. Trupa Arhaic se doreşte a fi o ,,ceată de haiduci” din folkul românesc, care prin muzica lui, să aducă spectatorului, sensibilitatea, romantismul, dar si trăirile romanilor din vremurile apuse sau din zilele care vin. Muzica lui Nicolae Dobos este o poezie cantata pe versurile “cronicarilor” Adrian Paunescu, Lucian Blaga, Ion Margineanu, Lucian Avramescu, Gellu Dorian, Vasile Muste, Gheorghe Pârja, Mihai Traista, Valeriu Armeanu, Ștefan Doru Dăncuș si inca multi altii. Cu acest prilej, actorul, poetul dramaturgul și regizorul Nicolaie Tony Dincă a lansat un nou volum de poezie numit ,, Aromele Clipei”. Despre acest volum, Mihaela I. Rădulescu scria în prefață, printre altele: ,, Volumul cu titlul metaforic Aromele Clipei subordonează semnul lingvistic în favoarea ideii, conceptului, trăirii Nicolae Dincă nu vrea să scrie în stil exhibiționist, ermetic, ci păstrează esența liricului, se autodenunță în procesul intentat tendințelor actuale în poezie, trecând de partea esteticii de factură tradițională, fără să cadă în vetust. Ba din contră, nuanțează în sistem vizionar proprieu, scopul poeziei de altă dată, mizând pe noblețea creatoare a poetului și pe capacitatea de a reda Frumosul trăirii”.(...)
Redactor Georgiana Raicu,, op. imag. Viorel raicu, VGtv Regional www.vgtvregional.ro