Copyright © 2013 Numele firmei • Toate drepturile rezervate • TELEFON: +40 234 555 8910
VGtv OltActualitateActualitate 2024PoliticăPolitică 2019Politică 2020Politică 2022EvenimentEveniment 2019Eveniment 2021Eveniment 2022Eveniment 2023Eveniment 2024AdministratieADMINISTRAȚIE 2023- 2024Administratie 2020Administratie 2020- 2021Administratie 2022Administratie 2019MondenMonden 2023Social Social 2024Social 2020Social 2022Social 2019SănătateCulturăCultură 2023Cultură 2019Cultură 2022EducațieReligieEmisiunea MERIDIAN SOCIAL VGtv ValceaActualitateSocialEvenimentAdministratieAdministratie 2022ReligieCulturăSanatateEducație VGtv ArgesActualitateEvenimentSocialAdministrație CulturăEducație ReportajVGtv MehedințiActualitateAdministrațiePoliticăEvenimentSocialCulturăInvățământReligieVGtv GorjAdministrațieReportajEvenimentCONTACT
index

REGIONAL
Vizitatori/zi
vgtv regional
Vâlcea. A fost resfințită Biserica Sfinții Apostoli din  Rm Vâlcea


Cu prilejul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii Paraclisului Arhiepiscopal Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Municipiul Râmnicu-Vâlcea, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit slujba de resfințire a acestui locaș și Sfânta Liturghie arhierească.  Totodată, această zi de sărbătoare a fost declarată în Eparhia Râmnicului ca Sărbătoarea jurnaliștilor și scriitorilor din Arhiepiscopia Râmnicului spre comemorarea și cinstirea promotorilor și continuatorilor culturii și spiritualității vâlcene. În acest sens, imediat după Sfânta Liturghie Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit slujba de mulțumire și binecuvântare pentru toți jurnaliștii prezenți și a parastasului pentru cei adormiți în Domnul. 
 Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”  aluat ființă la data 1 Iunie 1990, la cererea credincioşilor din zona de Nord a Municipiului Râmnicu Vâlcea. Noul locaș de cult a fost construit la iniţiativa preoţilor Ion Bănuţă şi Ion Gavrilă, profesor la catedra de Muzică psaltică de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. La realizarea ei au contribuit enoriaşii parohiei, credincioşi din oraş şi din ţară, dar şi multe firme comerciale. (...)
Sursa text  Semnalul ORA.
Redactor/ reporter Georgiana Leulescu, VGtv Regional,
----------------------------------------------------------
Izvorul Tămăduirii prăznuit la Fântâna Buridava

În fiecare an, în prima vineri după Paști, Biserica Ortodoxa sărbătorește Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii amintește de o serie de minuni săvârșite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Potrivit tradiției, Leon cel Mare, cu puțin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Întâlnește un bătrân orb care ii cere sa-i dea apa și să-l ducă în cetate. Leon va cauta în apropiere un izvor, dar nu va găsi. La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: "Nu este nevoie să te ostenești, caci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în aceasta pădure si luând cu mâinile apa tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați". Leon va face ascultare și astfel, va găsi un izvor din care ii va da orbului sa bea. Ii va spala fata cu aceasta apa, iar orbul va începe sa vadă. După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserica. Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boala grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Ca semn de mulțumire a construit o biserica și mai mare. Aceasta biserica a fost distrusă de turci în anul 1453. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli și a tămăduit diferite răni și suferințe, se arată în Ortodox.ro. Mihai Pătru, primarul orașului Ocnele Mari, a reabilitat peste 20 de fântâni publice, printre care și Fântâna Buridava. Cu ocazia prăznuirii sărbătorii Izvorul Tămăduirii, la această fântână a fost oficiată o slujbă de sfințire, la care au participat angajații primăriei însoțiți de primar, dar și locuitorii din zonă.
Redactor Georgiana Leulescu
------------------------------------------------------------------------
Moaștele Sf. Ioanichie de la Muscel aduse la Băbeni
Duminică, 24 septembrie 2017, a fost zi de mare sărbătoare în orașul Băbeni. Cu binecuvântarea Î. P. S Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, un fragment din moaștele Sfântului Ioanichie de la Muscel a fost adus și așezat la loc de cinste și spre închinare în Biserica cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil( parohia Băbeni I). Din cuvântul de zidire sufletească spus de Î.P.S. Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, în fața locuitorilor din Băbeni prezenți la fericitul eveniment, am aflat câte ceva despre viața ieromonahului Ioanichie de la Muscel, nevoințele acestuia întru Hristos, dar și minunile făcute după trecerea la cele sfinte.
În acest fel, arhiepiscopul Varsanufie continuă îmbogățirea spirituală a acestor locuri mirifice, binecuvântate de Dumnezeu prin prezența multitudinii de sfinte lăcașuri, multe dintre ele aflate pe aceste meleaguri din vremuri de mult apuse.
Cine a fost Sf Ioanichie
Pe versantul abrupt al dealului, în partea de sud-est, ca şi pe valea pârâului Cetăţuia, a existat una din cele mai vechi vetre isihaste româneşti, între secolele al XIII-lea şi al XVIII-lea, aici s-au nevoit mulţi sihaştri cu viaţă sfântă, ale căror nume nu se mai cunosc. Valea aceasta se numeşte de sute de ani „Valea Chiliilor", din cauza numărului mare de sihaştri trăitori aici.
Unul din cei mai renumiţi sihaştri ce s-a nevoit pe Valea Chiliilor în primele decenii ale secolului al XVII-lea, a fost Cuviosul schimonah Ioanichie. Se crede că era cu metania din Schitul Negru Vodă de alături, unde s-a nevoit la sfârşitul secolului al XVI-lea. (...)Amanunte Semnalul ORA
Redactor/Reporter: Andreea SIMA, Operator: imagine - montaj TV Andrei PETRE
         *****Religie*******Religie******Religie*******Religie******Religie*******Religie******Religie*******Religie******Religie*******Religie******
Vâlcea.  IPS Varsanufie a resfințit Biserica cu hramul Sf Ilie din Drăgășani
Duminică 6 noiembrie 2022
Declarată monument istoric și reabilitată din fonduri europene și cu sprijinul Primăriei municipiului Drăgășani, Biserica cu hramul Sf Ilie a fost resfințită astăzi, de un sobor de preoți ai Arhiepiscopiei Râmnicului, coordonați de IPS Varsanufie. Sfântul lăcaș a fost construit în secolul al XVIII-lea, de către Datco Cojocarul, Barbu Dranoviceanu postelnic și refăcută în 1834 de breslaşii cojocari, a fost apoi reparată în anii 1901 şi 1941. În 1941, aceasta era biserică filială a parohiei „Adormirea” din Drăgăşani, fără cimitir. În anul 2010, parohul bisericii a reuşit să reabiliteze complet exteriorul lăcaşului, cu ajutorul unor fonduri provenite de la enoriași şi din fonduri personale, lucrarea costând în jurul a două sute de milioane lei vechi. Reabilitarea Bisericii Sf Ilie a început în urmă cu mai mulți ani și trebuia finalizată în 2020. Valoarea totală a investiției a fost de 3.200.879, 02 lei, din care 2.720.747,17 lei Fonduri Europene și 64.017,58 lei contribuție locală. Acest proiect a avut ca obiectiv general conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și creșterea importanței turismului cultural local, factor care stimulează dezvoltarea economică a regiunii Sud Vest Oltenia, respectând principiile dezvoltării durabile și protecției mediului, prin activități de conservare și menținere a stilului arhitectonic al Bisericii și al culturii tradiționale românești. Sfântul lăcaș a beneficiat de restaurarea, reabilitarea, consolidarea și refacerea picturii în vederea integrării bisericii în circuitul turistic cultural-istoric și religios din regiunea Sud-Vest Oltenia. Odată cu promovarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al obiectivului de patrimoniu Biserica Sfântul Ilie din municipiul Drăgășani, va crește numărul de turiști vizitatori care vor stimula dezvoltarea locală și regională, din Vâlcea și Olt.
Sursa text  Semnalul ORA-S.
Redactor Georgiana Leulescu, op. imag. ing. Grigore Sebeș, editare și montaj TV Georgia Sebeș, 
Religie******Religie*******Religie******Religie*******Religie******Religie*******Religie******Religie*******Religie******Religie*******Religie******Religie****